NRK Meny
Normal

Gutt eller jente? Test selv!

I USA selges nå hjemmetester som skal fortelle gravide om de venter gutt eller jente.

Gravid
Foto: colourbox.com

Spente foreldre kan få vite barnets kjønn allerede 10 uker ut i svangerskapet, ifølge en test som selges over disk i USA.

Firmaet IntelliGender vil ikke fortelle i detalj hvordan testen virker, men uttaler at forskere har isolert visse hormoner som reagerer forskjellig med en "miks av kjemikalier" ettersom man bærer et gutte- eller jentebarn, skriver CNN.com .

En urinprøve skal være nok til å avgjøre barnets kjønn. Prøven blir grønn hvis man venter en gutt, og oransj hvis man venter en jente.

Årsaken til at produsenten ikke vil ut med hemmeligheten bak testen, skal være at patentsøknaden ennå ikke er avgjort.

Ikke helt sikker

Selv om firmaet påstår at testen fungerer, er den langt fra hundre prosent treffsikker.

Ifølge bruksanvisningen bør man ikke male barnerommet rosa eller blått før man har fått bekreftet kjønnet ved ultralyd. Kjønnstesten anslås å være rundt 80 prosent korrekt.

Testen har vært på markedet siden 2006 og er tilgjengelig i 11 land, men blir ikke solgt til India og Kina. Årsaken til dette er frykt for at testen skal misbrukes til å velge bort jentebarn.

Et verktøy for å velge kjønn?

Den nye kjønnstesten skaper debatt i USA, nettopp fordi man frykter at testen vil bli brukt som utgangspunkt for aborter. Man kan for eksempel tenke seg at kvinner som har fått to sønner vil ønske seg en datter som nummer tre.

LES OGSÅ: Danske kvinner velger bort Downs-barn

Ifølge kritikerne ser man en økende tendens til å abortere jentefostre i noen etniske grupper som har migrert til USA.

IntelliGender hevder på sin side at de har fått hundertusenvis av e-poster, hvorav bare to har inneholdt spørsmål om bruk av testen til å velge barnets kjønn.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.