Hopp til innhold

Gullkjøperne bommer på karaten

Selger du arvegullet ditt til feil firma, kan du gå glipp av tusenvis av kroner. Det viser Forbrukerinspektørenes stikkprøver av gullkjøperne.

Gull

Bare to av seks oppkjøpere vurderte dette gullet korrekt da NRK sendte det til dem i posten.

Foto: Janne Seime Siler / NRK

Har du gammelt gull, kan du få pengene rett i handa eller på konto for innbytte.

Rekordhøye gullpriser har skapt et gullrush blant stadig flere nettsteder og butikker i Norge som tilbyr kjøp av gull.

Men gir gullkjøperne deg det du skal ha for gullet ditt?

Karat og vekt

Juvelér Conrad Langaard utenfor butikken i Oslo sentrum.

NRKs undersøkelse kan tyde på mangelfull opplæring blant oppkjøpere, mener gullsmedmester Conrad Langaard.

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

– For gullkjøpere flest er det karat og vekt som betyr noe, sier Conrad Langaard, gullsmedmester og diplomgemmolog hos Juveler Langaard.

Vekten skal være kontrollert og godkjent av Justervesenet. Gullinnholdet, også kalt karat, måles ved hjelp av syretester.

Når en vet eksakt vekt og gullinnhold, kan det ganges med dagens gullpris, som er fastsatt på nett eller i avisen.

Ettersom det koster å utføre kjøpstjenesten, samt å få gullet smeltet og raffinert, tilbyr de fleste gullkjøpere 70 -75 prosent av markedsverdien.

Sendte bort gull

NRK Forbrukerinspektørene har undersøkt flere aktører som markedsfører seg med kjøp av gull over nettet, på turné i ditt distrikt eller over disk i butikk.

Gullbrev, Gullvekten, Gullbagen, Gullgaranti, Bjørklund og GullAdam tilbød forsikrede og godkjente konvolutter, og fikk dermed tilsendt gull per post 23. november i fjor.

Hver gullpakke inneholdt tre 14 karat smykker og ringer, en 8 karat klump, en 18 karat barre, en 22 karat bit av et armbånd og et kjede med falskt gull.

Hver pakke hadde altså fastsatt vekt og karat i forkant, og en verdi mellom 3700 og 4700 kroner ut ifra den dagsaktuelle gullprisen.

De fleste gullhandlerne annonserte med 140 kr per gram 14 karat gull.

Bare to av seks ga riktig karat

Kun Gullvekten og Bjørklunds Gullbørsen gjorde riktig vurdering av gullet. Felles for de to aktørene er at begge har investert i en røntgenmaskin som avgjør det eksakte gullinnholdet. Dermed blir vurderingen av karat svært eksakt.

– Vi tilbyr også alltid lik pris enten de som vil selge gullet sitt sender det i posten eller leverer det på mottaket i Oslo eller på Årnes, sier daglig leder hos Gullvekten Hans-Axel Jahren. Vanligvis tar gullkjøperne som vurderer gull over disk i butikk eller på turne størst provisjon for tjenesten.

Også landsdekkende Bjørklund er fornøyd med vurderingen, og er åpen både med gullprisen og provisjonen. Bjørklund tilbød kroner 3783,17 på konto og opplyser at de på det aktuelle tidspunktet tilbød 77 prosent av markedspris, for 14 karat gull til de som sende inn gull til Gullbørsen.no.

– Det er riktignok enkelte aktører som ikke fortjener å drive i bransjen, men vi må dermed enda tydeligere kommunisere at man allikevel kan føle seg trygg hvis man bare handler med de rette, sier Linda Brenden i Bjørklund Norge til NRK.

Ulik gullpris

Spriket i karatvurderingen taler både til kundens ulempe og fordel.

Gullbagen kom med det beste tilbudet, rett og slett fordi to av gullgjenstandene ble gitt for høy karat. Gullbagen tilbød også høyest gullpris med kroner 173,40 per gram 14 karat gull.

GullAdam tilbød også noe høyre gullpris med kroner 142,88 kr per gram 14 karat gull den aktuelle dagen. Derimot satte GullAdam en 22 karat gullbarre til 18 karat, og bommet derfor i vurderingen.

– Vi bruker anerkjente metoder og trent personell, så differansen bør være liten, sier pressesjef Daniel Sellevoll hos GullAdam. Likevel legger han til at kundene får de beste prisene dersom en sender inn via post, og den beste servicen i butikk. Det er to ulike servicekonsepter.

Gullbrev opererte ikke med spesifisert prisliste og oppgjørsskjema, så her måtte det flere henvendelser til for å kunne beregne at gullprisen ble satt til 140 kroner per gram 14 karat.

Gullbrev ga derimot to gjenstander for høy karat, og tilbød hele 4842 kroner for gullet.

Samtlige firmaer tilbød 14 dager angrefrist på gull som ble sendt inn per post.

Gull ble borte

Den eneste aktøren som ikke responderte på gullet som ble sendt inn var Gullgaranti i Asker.

Først når Forbrukerinspektørene etterlyste gullet, hentet Gullgaranti pakken på posten, nesten tre uker etter at gullet ble sendt.

Gullgaranti beklager nå at gullet ikke ble hentet i postboksen i tide.

– Mangelfull kunnskap
Smykkene kan ha langt større verdi enn det gullkjøperne tilbyr

Ingen oppkjøpere ga riktig verdi på gullet i NRKs smykkeskrin.

Foto: Janne Seime Siler / nrk

Gullsmedmester Conrad Langaard er ikke overrasket over NRKs undersøkelse.

– Det kan tyde på mangelfull opplæring, særlig i forhold til syretesting. Det er trist dersom en får mindre betalt enn det en egentlig skulle, sier han.

I tillegg til å sende fra oss gull, har Forbrukerinspektørene oppsøkt aktører som tilbyr gullkjøp i butikk og på turné. Vi hadde med oss et smykkeskrin med en forventet smelteverdi på 15 000 kroner.

Ingen tilbød det gullsmeden mente gullet var verdt. Også her bommet gullkjøperne på karaten.

Se undersøkelsen på FBI klokka 19.45 i kveld.

– I tillegg til å ha fått god nok opplæring i å vurdere gull, bør gullkjøperne være erfarne nok til å fraråde kundene å selge dersom smykket kan ha større verdi enn smelteverdien, sier Conrad Langaard.

Han anbefaler alle som vurderer å selge gullet sitt å få det vurdert av en gullsmedmester først.

– Umoden bransje

Både forbrukermyndighetene og politiet har merket seg oppblomstringen av gulloppkjøpere.

– Vi har gitt tillatelse til mange hundre de siste to årene. Det er en kjempeeksplosjon i antall søknader i forhold til tidligere, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt til NRK.

Det er politiet som sørger for å godkjenne og gi tillatelse til alle som forhandler brukt gull. Nylig aksjonerte Oslopolitiet mot åtte gullhandlere, hvor seks av dem brøt sine plikter i forhold til brukthandelbevillingen.

Også Forbrukerombudet tar tak i bransjen, og har kontaktet tolv gullaktører som bryter markedsføringsloven.

– Dette er en umoden bransje som det er viktig for oss å rydde opp i. Forbrukerne skal ha riktige opplysninger, sier fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)