Hopp til innhold

Guide til pc-jungelen

Skal du kjøpe ny datamaskin i høst? Les disse rådene først.

Datamaskiner

Valgets kval kan gjøre at du går i fella og kjøper 'feil' maskin.

Foto: Paul Sakuma / Scanpix/AP

Det gjelder å holde tunga rett i munnen hvis du er på jakt etter ny datamaskin. Å navigere gjennom en stadig mer mangfoldig maskinjungel kan være en ganske forvirrende øvelse.

Er for eksempel AMD Athlon II X2 P320 et bedre prosessorvalg enn Intel Core i3? Hva betyr dedikert grafikkløsning fra Nvidia? Og hvilken versjon av Windows bør man satse på?

Mulighetene virker nærmest uendelige for den som skal kjøpe nytt. Også meningene spriker i mange retninger om alt fra harddisker og internminne til operativsystem og skjermstørrelse.

Hva er det viktigste?

Hva bør man ta hensyn til når man kjøper en datamaskin, og hva er mindre viktig?

Spørsmålet går til Alexander Tøgard som er dataskribent for nettstedet hardware.no. Han tester datamaskiner ved siden av studier i Trondheim, der han også jobber med IT-støtte for studenter ved NTNU.

- Først av alt må man finne ut hva man har behov for, altså hva maskinen skal brukes til, sier Tøgard.

- Den som for eksempel skal spille de nyeste spillene, redigere bilder og video og drive med mange ting samtidig, trenger en mye kraftigere datamaskin enn de som stort sett sett bare surfer litt på internett og bruker vanlige kontorprogrammer.

- Når behovet er kartlagt kan letingen begynne. Nå luker man ut maskiner som ikke strekker til og de som har for mange overflødige funksjoner.

  • LES OGSÅ:

500 millioner profiler på Facebook | Laptop-forbrenninger brer om seg

Alexander Tøgard

Både bærbar og stasjonær maskin har sine fordeler, mener Alexander Tøgard.

- Hva er et fornuftig prisnivå?

- Det varierer veldig og er svært individuelt. Kan man nøye seg med det aller enkleste kan man faktisk få en fullt fungerende bærbar datamaskin til under 3000 kroner.

- Men hvis man har krav til god kvalitet, lang batteritid, pent utseende, og ytelse som bør holde i noen år framover må man nok forvente å bli cirka 5000-6000 kroner fattigere.

Stasjonært er billigere

For den som spiller mye dataspill, anbefaler Tøgard en stasjonær datamaskin.

- Disse er enkle å oppgradere med tiden, og mye billigere enn bærbare maskiner som yter omtrent likt. En avansert stasjonær maskin som kan ta de fleste nye spill og som også vil kunne gjøre det noen år fram i tid koster fra cirka 7000 kroner.

- For mange førstegangskjøpere er valgets kval Mac eller PC. Hva er den største forskjellen på de to?

- Mac er jo blitt et skikkelig mote- og statussymbol. Grunnen er at de fleste Mac-maskiner er veldig pent designet, og har god byggkvalitet. I tillegg har det lenge vært litt dyrere med en Mac enn med en tilsvarende PC.

- Selve operativsystemet i en Mac er også forskjellig fra det man finner i en PC, så alt ser litt annerledes ut enn man er vant til i Windows. Noen sverger til Mac og andre til PC/Windows, så jeg ønsker ikke å skape nok en internett-krig på hva som er best, sier Alexander Tøgard.

- Men det kan være greit å merke seg at man nå kan installere Windows 7 på Mac. Den vanlige oppfatningen om at en Mac ikke kan gjøre alt en PC får til, er ikke lenger sann.

Operativsystemet

- Hva slags operativsystem bør man velge?

- Det følger som regel med en versjon av Windows på de fleste datamaskiner. Per i dag er det Windows 7 som er det siste operativsystemet, og så godt som alle maskiner leveres med en eller annen versjon av dette. Valg av operativsystem er egentlig ikke noe vanlige forbrukere trenger å tenke på, siden alle Windows 7-utgavene ligner så mye på hverandre.

- Noen veldig få maskiner leveres uten operativsystem, eller med Linux. Det er da opp til forbrukeren om man kjøper Windows, eller benytter Linux som er gratis. For alle som ikke kjenner til Linux, eller er godt ferdet i data-verdenen, anbefaler jeg Windows 7.

- Anbefaler du laptop eller stasjonær maskin?

- Det selges stadig færre stasjonære maskiner i forhold til bærbare. Her må man gå tilbake til behovslista.

- Er det viktig for deg å kunne ta med maskinen på skole eller jobb? Vil du ta den med på ferie, til venner og familie? Skal den brukes i mange rom i huset? Vil du ha den på fanget i sofaen eller ute på kjøkkenet når du kokkelerer?

- Sagt på en enklere måte: trenger du en fleksibel maskin? Hvis svaret på ett eller flere av disse spørsmålene er ja, bør du absolutt velge en bærbar maskin.

- Men det er også ganske vanlig å ha begge deler, sier Tøgard. - Da har man gjerne en enkel, lett og relativt billig bærbar, og en litt kraftigere stasjonær som kan brukes til jobb, krevende oppgaver, spill og underholdning. En stasjonær maskin kan også bedre skreddersys ens egne behov og dermed gi mer ytelse og glede for pengene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Annonse fra Expert

Hvor viktig er det å kjenne de tekniske uttrykkene når man kjøper datamaskin?

Foto: skjermdump fra Expert-annonse

Spesifikasjoner og uttrykk

- Tekniske begrep og spesifikasjoner kan virke forvirrende og komplisert. Hva bør man vite noe om før man kjøper?

- Inni datamaskinen er det hovedsakelig fire deler man bør kunne litt om, mener Alexander Tøgard.

- Det første er CPU/prosessor, selve "hjernen" i datamaskinen som bestemmer hvor raskt oppgaver skal utføres. Her er det produsentene AMD og Intel som er rådende.

- AMD-prosessorer er ganske prisgunstige, men per i dag er det i3-, i5- og i7-prosessorene fra Intel som gir den beste ytelsen. For vanlig og lett databruk er det minimal forskjell på ulike modeller og opplevd hastighet. De som trenger ekstra ytelse bør derimot velge en i5 eller i7 prosessor, og muligens en firekjerne-versjon.

- RAM/minne: Dette er hvor mye datamaskinen klarer å huske på en gang. Jo mer minne, desto raskere går det å bytte mellom mange programmer, og når man har brukt maskinen i lang tid. For Windows 7 og Vista anbefaler jeg minimum 2 GB minne, mens de med Windows XP kan klare seg med 1 GB.

- Grafikk/skjermkort er den delen av maskinen som lager bildene man ser på skjermen. For den som ikke skal spille er det ingen grunn til å bry seg noe om hva slags skjermkort maskinen har. Men de som spiller må for all del ikke kjøpe en maskin med integrert skjermkort. Selv om kortet har dedikert minne på 1 GB, eller er laget av ATI eller Nvidia, trenger det ikke yte spesielt godt. Kan man ikke så mye om nøyaktig hvilke skjermkort som duger, bør man søke på navnet til skjermkortet på internett, og lese andres erfaringer med dette.

- Når det gjelder harddisk/lagringsplass er spørsmålet hvor mye plass man trenger til oppbevaring av bilder, film, musikk, installasjon av spill og programmer osv. Dersom man ikke har en stor samling av film, musikk og spill på datamaskinen er ikke lagringsplass særlig relevant. De som har store plassbehov bør vurdere en ekstern harddisk, som er mye billigere enn å kjøpe en maskin som har stor nok harddisk men også mye annet man kanskje ikke har behov for.

Ekstrautstyr?

Av ekstrautstyr og tilkoblinger mener Tøgard dette er praktisk å ha:

  • HDMI, for enkel tilkobling til TV eller projektor.
  • Bluetooth, for overføring av filer til mobiltelefon.
  • Minnekortleser, for å overføre bilder fra kamera.
  • Webkamera, for videosamtaler.

- Når man kjøper ferdigbygde datamaskiner henger spesifikasjonene gjerne sammen. Har maskinen en rask prosessor, har den som regel også mye minne, lagringsplass og et greit skjermkort.

- Trenger man kun ekstra mye minne eller lagringsplass er det ingen grunn til å kjøpe en dyrere PC som også har raskere prosessor og bedre skjermkort. Man kan på de fleste maskiner enkelt og billig oppgradere både lagringsplass og minne selv, sier han.

- Er det andre potensielle feller PC-kjøperen bør unngå?

- Den største tabben jeg ser er studenter som trenger en maskin til studiene, og kjøper en såkalt "nett-PC". Dette er ganske små bærbare maskiner med veldig beskjeden maskinvare som koster fra så lite som 1500 kroner og opp til omtrent 4500.

- En nett-PC bør ikke sees på som en fullverdig datamaskin som kan takle all mulig bruk. Den fungerer best til internett-surfing og meget lette kontorprogrammer.

For å få en datamaskin man blir fornøyd med, anbefaler eksperten at man også tester ut maskinen på forhånd.

- Det er ikke bare innmaten som betyr noe, men også hvordan den føles å jobbe med og hvordan den ser ut. Handler man på internett kan dette være vanskelig å få til, men da er det lurt å lese om andres erfaringer eller oppdatere seg via profesjonelle tester på nettet, mener Alexander Tøgard.

Du kan for eksempel starte med å kikke på hans anbefaling av noen nye bærbare datamaskiner på hardware.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)