Forskere har nå bevist at hvis du spiser minst to og en halv porsjon med grove korn om dagen, har du 21 prosent mindre sjanse for å få hjerte- og karsykdommer, skriver
.- Informer folket
- I lys av denne nye forskningen bør politikere, forskere og leger mangedoble tiltaket for å opplyse folk om den gode helseeffekten grove korn har, skriver Dr. Philip B. Mellen, som ledet forskningen, i en rapport i tidsskriftet
.Forskerne fra Wake Forest Universitetet i USA har baserte konklusjonene sine på en gjennomgang av syv tidligere studier, som tilsammen tar for seg over 285 000 personers helse.
Grovt brød best
I det tradisjonelle norske kostholdet, er brødet en viktig kilde til grove korn og til kostfiber. Jo grovere brødet er, jo mer kostfiber inneholder det.
Ifølge
anbefaler helsemyndighetene her til lands at vi spiser 25-35 gram kostfiber per dag.Det har lenge vært kjent at grovt brød, helkorn og andre matvarer rike på kostfiber motvirker forstoppelse og sannsynligvis tykktarmskreft.
Men nå har altså forskere kartlagt en forbindelse mellom inntaket av grove korn og forekomsten av hjerte- og karsykdommer.
TEST DEG SELV: