Hopp til innhold

Grønt på 1-2-3

Kjøp deg en plen som er ferdig før middag. 

Gress på rull

Gress på rull til 50 kroner kvadraten, men da må du rulle selv.

Foto: Per Foss / NRK

Prisen er ca. 50 kroner kvadraten, litt avhengig av produsent og type gress. Men da må du gjøre arbeidet selv. Frykt ikke; Du kan hvis du vil!

Hvis det er grønnere på den andre sida, så bør du kanskje gjøre noe med din egen side?

Plen er en handelsvare som kommer på rull og som du kan legge selv. Eller få noen til å legge for deg. I Grønn glede fikk vi hjelp av Per Manvik.

Forbered - og rull i vei

Du gjør de samme forberedelsene til å legge en ferdigplen, som du skal gjøre når du sår en ny plen.

Først fjerner du den gamle, det gjorde vi ved å frese den bort med en jordfreser. Slike får man leid i maskinutleiefirmaer eller hagesenter. Det finnes også noen hagelag som har slike til utleie blant medlemmene.

 

Gi fart på rullen

Gi fart på rullen.

Foto: Per Foss / NRK

Gress er egentlig lite kravstort når det gjelder underlag. Men er det mye leire, så kan det hjelpe å blande inn både matjord og sand, så får du en luftigere bakke. Gressrøttene vil nemlig gjerne ha det luftig, hvis ikke kan de drukne. Er det ujevnt må du enten fylle på jord eller jevne ut med det du har for mye andre steder.

Plenen bør helst være i vater, men gjerne med en liten helling ut fra huset. Så slipper du at regnvannet renner inn til muren.

Rak overflaten ren for steiner og røtter, bruk en trommel til å presse den løse jorda sammen. Du kan også tråkke den flat med sko uten mønster. Ta mange tette tråkk om igjen og om igjen. Så løser du forsiktig det øverste laget med en lett rive og dermed er du klar.

Sag rette kanter

Det er enklest å begynne der du har den lengste rette linjen. Vi begynte ute ved det lange bedet og jobbet oss inn mot veggen. Det er letter å kappe rett på kortere strekninger. Men likevel skal du legge gresset med lengdene den lengste veien og ikke bare ut og inn den korteste veien.

Rullene som har ligget sammenklemt skal rulles ut med litt kraft og fart. Da får du en piske-effekt på sluttbretten og den legger seg rett på plass. Slik fortsetter du bortover.

 

Rette kanter med sag

Rette kanter med sag.

Foto: Per Foss / NRK

Sørg for at skjøtene blir tett og fine. Neste rad legges slik at skjøtene ikke kommer på samme sted. Legg mursteinsmønster, f.eks. legg først alt ut og så kapper du til kantene.

Per Manviks tips er å kappe av en gammel slu sag så den blir halve lengden. Den er ypperlig til å sage av plenrullene langs med bed og vegger. Kniv duger også. Men gjerne en som du ikke skal flisespikke med etterpå.

To uker med vanning

Så skal det vannes godt og det kan du fortsette med de neste to ukene. Nå skal nemlig røttene slå rot i sitt nye leie og da trenger de hjelp. Etter to uker kan du ta tak i «luggen» på plenen og kjenne om det sitter. Da kan du klippe for første gang.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)