Hopp til innhold

Lover å fjerne giftklær

Klesgiganten Hennes&Mauritz lover å fase ut alle farlige kjemikalier fra produksjonskjeden innen 2020.

Greenpeace aksjonerer mot H&M

Tidligere denne uka aksjonerte Greenpeace mot en av H&Ms butikker i Oslo.

Foto: Greenpeace, Martin Norman

Kleskjedens beslutning kom etter et møte med Greenpeace før helgen, og bedriftens ledelse ga utrykk for at dette er noe de lenge hadde planlagt å ta tak i.

Før møtet hadde Greenpeace gjennomført markeringer utenfor H&M-butikker i 12 land i Europa – også i Oslo.

Greenpeace har aksjonert mot at miljøgiften NFE (nonylfenoletoksylat) finnes i klær fra klesgiganten.

NFE brytes raskt ned til det svært giftige stoffet nonylfenol, som tas opp i kroppen hos mennesker og dyr. Det har østrogenlignende egenskaper som blant annet kan føre til hormonforstyrrelser og fosterskade. Stoffet er også klassifisert som etsende.

Klærne er på ingen måte farlige å ha på seg, men produksjonsprosessen har ført til forurensning, spesielt i asiatiske land.

Forbud i Norge

– H&M har alltid hatt en policy på miljø, og at det ikke skal være så og så mye miljøgifter i hvert plagg. Det er vel og bra, men vi glemmer at miljøgiftene ender i elver og vassdrag under produksjonen, sier Truls Gulowsen i Greenpeace til NRK.no.

Han forteller om en massiv forurensning i Kina på grunn av miljøgiftene, som skylles ut av klærne.

– Stoffene er forbudt i Norge og Europa, og vi bør heller ikke godta at det forekommer bruk i andre land, sier Gulowsen.

Vil følge opp

Greenpeace, H&M

Greenpeace aksjonerte mot H&M i mange byer. Her fra Helsinki.

Foto: Greenpeace, Matti Snellman

Greenpeace forventer ikke at forbrukerne selv skal kunne vite om at klærne de har kjøpt kanskje har ført til økt forurensning i et annet land.

– Man bør kunne stole på at klærne man kjøper er ordentlige, og derfor bør kjedene ta ansvar. Vi er veldig glade for at Hennes&Mauritz nå har gjort det, sier Gulowsen.

Organisasjonen vil sørge for at kleskjeden holder det den har lovet.

– Vi har et stort nettverk i Kina og andre produsentland, og kommer til å følge opp dette videre. Vi har ingen grunn til å tro at H&M ikke snakker sant når de lover at de vil fase ut alle farlige kjemikalier fra produksjonskjeden innen 2020, sier Gulowsen og legger til:

– Fallhøyden vil være ganske stor om det skulle vise seg at de sluntrer unna ansvaret.

– Vil være et forbilde

Og det vil nok kleskjeden prøve å unngå.

– H&M er nå forpliktet til å eliminere bruken av farlige kjemikalier, og dermed oppnå null utslipp fra produksjonen som lager klær til oss. Dette skal senest skje i 2020, skriver kleskjeden i en pressemelding.

H&M skriver også at de vil være et forbilde for andre bedrifter.

– Vi har både størrelsen og muligheten til å forandre industrien.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)