Derfor stumper ikke mor røyken

At røyking er farlig for barnet er hevet over enhver tvil, men likevel fortsetter 13 prosent av norske kvinner å røyke når de blir gravide. Se hvorfor.

Røyking under svangerskap

Stress og depresjon er sentrale årsaker til at gravide kvinner unnlater å stumpe røyken.

Foto: Colourbox / colourbox.com

Denne uken ble Tobakkskonferansen 2012 avholdt i Oslo. En rekke fagfolk fra inn- og utland deltok, og her var tobakksbruk blant gravide og nybakte mødre et av temaene.

Følgene av røyking under svangerskapet kan ha store helsemessige følger for barnet. Her er noen av skadevirkningene som ble presentert på konferansen:

  • Økt risiko for komplikasjoner under graviditeten
  • Økt risiko for fosterdød
  • Økt risiko for tidlig fødsel
  • Økt risiko lavere fødselsvekt
  • Økt risiko for krybbedød
  • Økt risiko astma og nedsatt lungefunksjon
  • Økt risiko for at barnet blir utagerende
Anne Hafstad i Helsedirektoratet

Anne Hafstad.

Foto: Helsedirektoratet

– Jeg får vondt når jeg ser høygravide og mødre med barnevogn røyke. Jeg griper ikke inn personlig, men jeg tenker jo at vi har et ansvar for å beskytte barnet, sa Anne Hafstad, avdelingsdirektør ved avdeling for nasjonalt folkehelsearbeid i Helsedirektoratet, i en debatt under tobakkskonferansen.

Hafstad opplyste om at Helsedirektoratet i en høringsuttalelse til nytt lovverk tar til orde for normgivende lover som beskytter barn mot røyking i hjemmet.

LES OGSÅ: Passiv røyking dreper 600.000

Stress og depresjon hindrer røykeslutt

Ifølge resultatene av den overnevnte studien som professor Margarete E. Vollrath medvirket i, er stress og depresjon gjennomgående årsaker til at gravide og nybakte mødre unnlater å stumpe røyken.

Margarete Vollrath

Margarete E. Vollrath.

Foto: Folkehelseinstituttet

45 prosent av de som røyker de tre månedene før svangerskapet tar til oppgir at de er engstelige og deprimerte.

25 prosent opplever stress i samlivet. En stor andel av disse kvinnene fortsetter å røyke etter at de har blitt gravide.

– Det er vanskelig for dem å gi slipp på sigaretten. De trenger noe å holde seg fast i når de føler seg stresset og engstelige, sa Vollrath under tobakkskonferansen.

–Dersom partneren hennes røyker er også sannsynligheten for at mor fortsetter å røyke større.

Vollrath mener kvinner som lider under angst og depresjon må få hjelp mot dette når de prøver å bli gravide.

– Partnerne deres må også involveres i hjelpetiltakene.

LES OGSÅ: Slik stresser du ned

Snus kan være enda farligere for barnet

En av foredragsholderne under tobakkskonferansen var Ronny Wickström, forskningsleder ved Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Han presenterte forskning som viser at bruk av snus kan være enda farligere for barnet i mors liv, rett og slett fordi nikotindosen den gravide – og det ufødte barnet - utsettes for er høyere. Nikotinet forblir også lenger i kroppen når det inntas via snus.

LES OGSÅ: - Snus er mindre farlig enn røyk

Nikotin kan ifølge Wickström påvirke utviklingen til fosteret i negativ retning. Det kan blant annet skade hjernen og nervesystemet.

Han presenterte også undersøkelser som viste at det å bytte ut røyk med snus eller annen type nikotinerstatning i forbindelse med graviditet ikke økte sjansen for at mor klarte å stumpe røyken.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)