Hopp til innhold

Gravide trenger ikke stole på pakningsvedlegget

– Stol mer på legen din enn tablettesken, råder legemiddelekspert. Gravide kan for eksempel ta allergimedisiner, noe mange ikke vet.

Gravide og tabletter

Av etiske hensyn kan ikke medisiner prøves ut på gravide og ammende. Først når legemidlet har vært lenge på markedet, er det samlet nok kunnskap til å kunne si om gravide og ammende kan bruke medisinen. Derfor står det her i pakningsvedlegget 'bør unngås'.

Foto: Maria Elsness

– Gravide får ofte motstridende råd og informasjon om legemidler, deriblant allergimedisiner, sier Helle Lindland-Tjønn ved regionalt legemiddelinformasjonssenter (RELIS) Sør-Øst, til NRK.no.

Helle Lindland-Tjønn

– Diskuter medisineringen med legen, de samme anbefalingene gjelder ikke for alle, sier Helle Lindland-Tjønn i RELIS.

Foto: Privat
Allergitabletter

Allergimedisinen Cetirizin skal være trygg for gravide.

Foto: Maria Elsness
Gravid

Gravide er ofte ekstra nøye med hva slags medisiner de bruker.

Foto: Maria Elsness
Steinar Madsen

– Forsiktig formulering i pakningsvedlegget skyldes at det er mangel på systematiske data, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: Statens Legemiddelverk

Legen din kan gi klarsignal for at du kan bruke denne medisinen, men så står det noe annet i pakningsvedlegget.

– Gravide er ofte ekstra nøye med hvilke medisiner de bruker. Som hovedregel skal du høre på legen din fremfor å lese på pakken eller i Felleskatalogen, råder legemiddelekspert Lindland-Tjønn.

– Erfaring tilsier at det er trygt

Produsenten som lager pakningsvedlegget og teksten i Felleskatalogen står juridisk ansvarlig for innholdet. Av etiske hensyn kan ikke medisiner prøves ut på gravide og ammende. Først når legemidlet har vært lenge på markedet, er det samlet nok kunnskap til å kunne si om gravide og ammende kan bruke medisinen.

– Det kan ta lang tid før denne informasjonen kommer med i pakningsvedlegget og Felleskatalogen. Derfor kan det stå at det ikke er anbefalt under svangerskap, selv om det finnes nok erfaring om medisinen til å si at den er trygg for den gravide og fosteret, forklarer Helle Lindland-Tjønn videre.

I 2011 startet RELIS nettjenesten Trygg Mammamedisin, hvor gravide og mødre kan stille fagpersoner spørsmål om medisiner.

– Vi kan ha mye kunnskap om gravide og ammende uten at det gjenspeiler seg i pakningsvedlegget, opplyser Lindland-Tjønn i RELIS.

– Før sa man at gravide og kvinner som ammer skulle bruke de gamle antihistaminene, men de blir mange veldig døsige og trøtte av, og tørre i munnen. Nå har den nye allergimedisinen vært på markedet så lenge, og blitt brukt av så mange, at vi vet at de kan anbefales til gravide, legger hun til.

Både nesespray, øyedråper, og tabletter som Zyrtec og Loratadin er helt trygt for gravide.

LES OGSÅ: Alle gravide bør gjøre dette

– Fosteret er tjent med at mor har det bra

Statens Legemiddelverk er ikke ukjent med at lege og tabletteske kan gi den gravide ulik informasjon.

– Dere påpeker et lite problem som vi er fullt oppmerksomme på. I preparatomtalen står det for eksempel at Zyrtec skal brukes ved forsiktighet under svangerskapet, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk, til NRK.no.

– Det er altså ingen kontraindikasjon mot bruk i svangerskapet. Kontraindikasjon betyr at det overhodet ikke skal brukes, legger han til.

– Denne forsiktige formuleringen skyldes at det er mangel på systematiske data – men det er etter hvert blitt mye erfaring med bruk i svangerskapet, fortsetter legemiddelverkets mann.

Pollensesongen er lang, og mange må bruke medisiner over flere uker.

– Det er lurt å diskutere medisineringen med legen, og sammen finne ut hva som er den beste løsningen. Gravide skal selvfølgelig ikke bruke mer medisin enn nødvendig, men det er viktig at de får god nok behandling. Fosteret er også mest tjent med at mor har best mulig helse, understreker Helle Lindland-Tjønn i RELIS.

SJEKK TERMINEN MED VÅR TERMINKALKULATOR:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)