Hopp til innhold

Gravide kan fortsatt bruke paracetamol

På tross av kritiske forskningsrapporter har Den europeiske komiteen for legemiddelovervåking (PRAC) konkludert med at paracetamol fortsatt kan brukes av gravide kvinner.

Gravid kvinne med ultralydbilder

Gravide kan fortsatt bruke smertestillende legemidler som paracetamol, men bare dersom det er nødvendig, mener eksperter etter ny gjennomgang av forskningsresultater.

Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

PRAC fant det i vinter nødvendig å gjøre en ny vurdering av om rådene for bruk av paracetamol i svangerskapet burde endres, skriver Dagens Medisin.

Gjennomgangen kom etter flere kritiske forskningsrapporter, deriblant en norsk studie som fant dårlige grovmotorikk, dårligere evne til kommunikasjon og mer atferdsproblemer hos norske barn som hadde blitt eksponert for paracetamol i mer enn 28 dager av svangerskapet.

Også en dansk undersøkelse fra 2010 mistenkeliggjorde paracetamol, og den gang advarte leger mot paracetamol på grunn av frykt for misdannelser i kjønnsorganene. Men nå er paracetamol «frikjent».

Samtidig består rådet om at gravide bør holde seg unna ibuprofen fordi det kan føre til spontanabort.

Bruk med måte

Paracetamol

Trygt for gravide: Medisiner med smertestillende effekt hvor virkestoffet er paracetamol.

Foto: Kirsten McDonagh / NRK

Etter PRACs konklusjon er paracetamol fremdeles førstevalget for gravide som har behov for smertestillende.

Det er fortsatt anbefalt å bruke lavest effektiv dose over så kort tid som mulig.

Virkestoffet paracetamol finnes i piller som Pinex, Pamol, Paracet og Panodil.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)