NRK Meny
Normal

Gravide damer tenner på damer

Det dukket stadig opp på nettchatten: - Jeg er ikke lesbisk, men jeg tenner på damer nå! Det forteller tidligere redaktør for nettsted for gravide.

gravid dame

Gravide kan konstant føle seg litt småkåte fordi slimhinnene nedentil hovner opp, ifølge jordmor.

Foto: colourbox

jordmorsiri

Jordmor Siri von Krogh forteller at mange gravide føler seg flotte og er mer opptatt av andre kvinnekropper enn ellers.

Foto: jordmorsiri.no

– Dette er ikke vitenskapelig, men helt klart en greie, sier jordmor Siri von Krogh til NRK.no.

– Det handler nok om fokuset på kroppen. Puppene og magene vokser, og mange gravide føler seg veldig flotte og blir også litt mer opptatt av andre kvinnekropper enn ellers.

Les også: Finn sex-stillingen som passer for deg

– De fleste former for sex er greit

Von Krogh driver nettstedet jordmorsiri.no og var tidligere redaktør for barnimagen.com. Hun forteller at folk generelt er mye mer åpne enn før, med tanke på kropp og sex.

– På diskusjonsforumene for gravide diskuteres nå også både partnerbytte og SM-sex helt åpent, sier hun.

– Og de fleste former for sex er helt greie også når man er gravid, selv om man kanskje bør unngå å stikke vibratorer og annet dypt inn i skjeden. Man må naturligvis også lytte ekstra nøye til den gravides nei eller stopp dersom man for eksempel bedriver litt mer utagerende seksuell aktivitet enn vanlig samleie.

Les også: Slik unngår du alvorlig svangerskapskvalme

Orgasme hos mor

Hva gjør en orgasme med livmor og foster?

– En orgasme gjør at livmor trekker seg sammen, som ved kynnere. Man sier at det oppleves som en mild massasje for fosteret, så det er ingen grunn til å avstå fra det, sier von Krogh til NRK.no.

– Orgasme hos mor kan også gå over i rier og sette i gang fødselen, men bare hvis alt er klart. Det er dessuten prostaglandiner i sæd, som er det samme som man bruker til å sette i gang fødsler.

Man tar vel å merke en stikkpille i skjeden morgen og kveld i tre dager før det virker, så skal man bruke dette for å endelig få i gang fødselen, må det mer enn ett samleie til.

Les også: Parforholdet gjør gravide deprimerte

Mor småkåt - far uten lyst

En del menn mister lysten på sex med kjæresten når hun er gravid, og det er mer vanlig med sidesprang da enn ellers, forteller jordmoren. Men egentlig er det all god grunn til å kaste seg over en vordende mor;

– Mens mennene kanskje føler seg litt overveldet av hele situasjonen, blir mange damer opphisset av tilstanden de er i. Slimhinnene hennes nedentil hovner dessuten opp så hun kan komme til konstant å føle seg litt småkåt, forteller Siri von Krogh.

– Hovne slimhinner gjør henne trangere som gravid enn ellers.

Les også: Vil ha gravide opp av sofaen

Sæden blir lenger i skjeden

Det er verdt å merke seg at nettopp på grunn av slimhinnene kan man også komme til å blø lettere enn ellers. Mannens sæd kan dessuten bli liggende lenger inne i skjeden på grunn av hulrom og komme ut senere enn vanlig - og med annen konsistens.

– Dette er helt vanlig og ingen grunn til å løpe til legen og sjekke om alt er greit, sier jordmoren.

– Penis er såpass myk at det skal mye til før den gjør noe skade.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.