NRK Meny
Normal

Gravferd uten prest

Er det greit å låne bort kirka til gravferd uten at presten blir engasjert? De fleste kommuner mangler lokaler for gravferds-seremonier for folk som ikke er kristne.

Gravsted
Foto: Illustrasjon

Roy Tingstad og familien har sterk tilknytning til kirkerommet. Da faren hans døde, ville de til kirka. Men presten måtte sitte sammen med de sørgende. Familien hadde selv regien og bestemte hvordan alt skulle være.

Presten i Frosta, Gustav Danielsen, synes ikke det det er i orden. – Når man sier noe i kirkerommet som strider mot det Den norske kirke står for, blir det ugreit for meg, sier han.

Roy Tingstad, på sin side, synes han har like stor rett til å bruke kirka som en som kaller seg kristen. Gjennom livet har alle familiens seremonier funnet sted i dette hellige rommet. Selv har han klippet gresset på kirkegården om sommeren, med åpen kirkedør. Da faren døde, vurderte familien alternativene.

–Hvorfor skulle ikke vi kunne ha regien på fars begravelse i dette historiske bygget, tenkte sønnen. Fordi Logtun kirke eies av Fortidsminneforeningen, fikk Tingstad låne kirka.

Musikken i begravelsen var fri for kristent innhold. Ingen snakket om frelse og evig liv. Gustav Danielsen satt sammen med de andre sørgende og betraktet det hele. – Det som ble sagt, ble ikke støttet av rommet vi var i, sier presten.

De fleste kommuner i Norge mangler lokaler for gravferdsseremonier for folk som ikke er kristne. Noen kan tenke seg å bruke kirkerommet. Regelverket

Den norske kirke retter seg etter lyder slik: ”Kirken er innviet til bruk for gudstjenester og kirkelige handlinger og skal gjennom sin bruk tjene til Guds ære og menighetens oppbyggelse” Roar Lindgaard i historielaget på Frosta forteller at i 1927 ble det opprettet en dameforening på Frosta.

Kvinnene samlet inn 12000 kroner til gjenreisning av Logtun kirke. Det var folket på Frosta som sørget for at den gamle kirka ble mulig å ta i bruk igjen.

Gravferd uten prest 23.11.08

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.