NRK Meny
Normal

Lev studentlivet gratis

Er det mulig med gratis mat, reiser og bøker? Se hvordan du kan leve studenttilværelsen nesten gratis.

Pengevekt

Vi gir deg gratistipsene som bidrar til en bedre studentøkonomi.

Foto: Martin Kierstein / Colourbok

Det tærer på økonomien å være student. Da er det fint med gratisting.

Her er en rekke tips som kan bidra til en bedre studentøkonomi.

Mat

Kiwi opererer som kjent med sin holdbarhetsgaranti. Det betyr ikke at du trenger å løpe rundt i butikken på jakt etter utgåtte varer, men sjekk de varene du er der for å handle. Har noen av dem gått ut på dato, har du spart noen slanter.

Pizza

Det serveres ofte pizza under bedriftspresentasjoner.

Foto: Bala / Flickr

Mange bedrifter holder presentasjoner ved ulike studiesteder. Ofte serveres det mat og drikke på disse. Noen velger til og med å holde arrangementer hvor det er åpen bar. Sjekk med ditt studiested hvilke bedrifter som kommer, og hva de kan friste med.

Bøker og programvare

Alle studenter trenger pensum. Hvorfor ikke laste ned gratis fagbøker lovlig fra nettet? Bookboon.no tilbyr mange ulike bøker på engelsk.

Bokhylla.no er et elektronisk bibliotek som tilbyr 50.000 bøker i fulltekst. 8500 av dem kan lastes ned gratis som PDF. Her finner du ikke bare skjønnlitteratur, men også fagbøker. Sjekk biblioteket på nett før du svir av tusenlapper på pensumbøker.

Gyldendal Rettsdata tilbyr studenter gratis tilgang til alt av sitt innhold. Registrer deg på Rettsdata.no med studentmailen din, og benytt deg av verktøy innen jus, revisjon og regnskap.

Gratisprogrammer.net tilbyr mange nyttige programmer for gratis nedlastning til både PC og MAC. Blant annet officepakke, antivirus og ordbøker. Mange studiesteder tilbyr også nyere programmer til nedlastning for sine studenter, så undersøk hva du kan få gjennom ditt studiested.

Musikk

Den svenske musikkgiganten Spotify tilbyr deg hele ti millioner sanger å høre på. Det er gratis å laste ned programmet, og da spiller du musikk rett fra nettet. Små reklamesnutter mellom låtene er prisen du må betale for ustoppelig musikkmoro.

Ønsker du derimot å laste ned lovlig musikk helt gratis, kan du registrere deg på Last.fm.no . Her blir filer av både kjente og ukjente artister delt mellom brukerne. I tillegg kan du laste ned en morsom applikasjon som gir deg mulighet til å lage og dele egne spillelister.

Les også: Finn gratis musikk

Reiser

Gratis buss

Denne bussen tar deg gratis til Ikea.

Foto: Nois / Flickr

Det skal noe til for å finne en helt gratis reise, men det hender at flyselskaper deler ut gratisturer i forbindelse med lansering av nye reiseruter, jubileum eller supertilbud. Hold deg oppdatert på nyheter og sider som Smutthullet.no , hvor du får servert nyheter om flyselskaper som deler ut turer, gratis parkering osv.

Turoperatører som Color Line opererer med gratis dagsturer og bilpakker på bestemte avganger i lavsesongen. Hold øynene åpne for utdeling av flyers på gaten, reklameinnstikk i blader og aviser eller i postkassen din i jakten på en gratisreise-bong.

Haikeren.no kan du finne eller opprette haiketurer i både Norge og utlandet. Alle som registrerer seg må godkjennes, slik at blir det tryggere å være på landeveien. Bli inspirert av å lese historier til andre haiket på tur i Marokko og Kina.

Noen studiesteder spanderer gratisturer- og innganger til steder under fadderuker og andre typer opplegg. Følg med på din skole.

Les også: New York på gratisvis

Opphold

Sofasurfing er en strålende mulighet til å både bo gratis og stifte bekjentskaper. Registrer deg på en utvalgt nettside og oppgi om du vil være vert, gjest eller begge deler. CouchSurfing.org gir deg tilgang til 301 gratis steder å bo bare i london.

Hoteller gjør hva som helst for å kapre kunder, og det finnes mange ulike kampanjer. En av dem er «Everybody Loves Rain». Luksushotellet Tanjong Jara Resort ved østkysten av Singapore, tilbyr deg gratis opphold dersom det regner mer enn tre centimeter mellom klokken 07 og 19. Dette for å tiltrekke seg flere gjester i regntiden. Undersøk hoteller ved ditt utvalgte reisemål.

Les også: Slik bor du billig

Helse og velvære

Ved frisør- og hudpleieskoler kan du få gratis hår- og hudpleiebehandlinger av lærlinger og elever. Ring en skole i nærheten av deg for å høre når dette tilbys. Du kan også skrive deg på liste slik at du automatisk blir kontaktet når det nærmer seg kundetimer for elevene.

Mange kosmetikkprodusenter sender ut produktprøver til testpersoner. Ta kontakt med det merket du foretrekker, og be om å bli testperson.

Svært mange helsestasjoner og skoler tilbyr gratis kondomer og klamydiatester. Noen studiesteder får også besøk av stands utenfor toalettene iløpet av skoleåret.

Meld deg på nyhetsbrev! Mange magasiner og shoppingsentre tilbyr dette. Få invitasjoner til eksklusive shoppingkvelder med rabattavslag og utdeling av goodiebags. Mye av innholdet i disse er ren reklame, men du kan også være heldig å finne dyre produkter i goodiebagene.

Møbler og utstyr

Platespiller

Denne platespilleren gis bort gratis mot henting på Finn.no.

Foto: Skjermdump / Finn.no

Moro trenger ikke koste deg dyrt! Noen museer slår til med helt gratis inngang for studenter. Studentkatalogen.no gir deg en fin oversikt over studenttilbud- og rabatter i de fem største byene.

- Det er utrolig mye som blir gitt bort av inventar og møbler. Mye av dette er bra ting som fint kan brukes videre. På nettsiden vår har vi laget en guide over gratis ting til hybelen , forteller Steinar Egset Nupen, salgs- og markedssjef for StudentTorget .

Mange gir bort møbler, billetter og annet utstyr, mot at du kommer og henter dette selv. Sjekk kategorien «Gis bort» på Finn.no .

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.