Reporter Brita Garden
Første sykehusrestaurant
Nå kan pasienter oppsøke Norges første sykehusrestaurant. I første omgang er det 60 pasienter på Rikshospitalet, som får nyte godt av retter som; torsk på fennikkelkrem og laks med paprikasaus.
Gourmetmat vekker matlyst
Skal det være en nydampet torskefilet med fennikelsaus idag?
Fra idag av er landets første sykehusrestaurant åpen. Her kan pasientene velge om de selv vil oppsøke restauranten. Der kan de selv velge blant flere typer gourmetretter. Maten blir tilberedt og servert rett fra kokken. De som ikke orker å gå til restauranten, kan få den maten de plukker ut fra menyen; servert på senga. Maten er tilgjengelig 24 timer i døgnet.
Bra for helsen
Ildsjel og hovedkjøkkensjef, Terje Størkersen, leder prosjektet. Han håper at det etterhvert vil bli et lignende tilbud for pasienter ved hele sykehuset.
- I første omgang er det bare reumatologiske pasienter og lungepasienter, som får nyte godt av ordningen. Det er i alt vel 60 personer. Når man er syk, er det svært viktig at man får apetittvekkende mat av edle, rene råvarer. Det skal være fersk og nylaget mat, og det skal pasientene få her ved Rikshospitalet, sier hovedkjøkkensjefen.
Bort med brettserveringen?
Smaker det med laks og paprikasaus for pasienten idag?
Fortsatt får flesteparten av sykehusets pasienter servert måltider på brett til faste tider. Dette kan bli mer begrenset i framtiden, til fordel for restauranter på avdelingene. Likevel mener hovedkjøkkensjefen at det slett ikke trenger å bli altfor kostbart.
- Totalt vil det handle om omorganisering av systemet, og det er ikke sikkert dette blir så mye dyrere enn dagens system, mener Størkersen.