Google leser e-posten din

Et av verdens største selskaper på Internett, Google, leser e-posten din. Informasjonen bruker selskapet for å selge skreddersydd reklame til deg. Datatilsynet er svært bekymret.

Google
Foto: RENE TILLMANN / AP

Se reportasjen her

I 2004 lanserte Internettselskapet Google sin e-posttjeneste Gmail. Tjenesten ble raskt svært populær. Den har nå flere titalls millioner brukere på verdensbasis, og tilbyr mange gratis fordeler som blant annet svært stor lagringsplass. Men selskapet vil ikke avsløre hvor mange norske brukere tjenesten har.

- Gmail leser e-posten din og bruker innholdet til å gi deg reklame som er relevant for det du skriver om. Dette skjer elektronisk, og gjelder for alle Googles tjenester på Internett, sier Roar Eriksen, seniorrådgiver i Tarantell AS. Han er en av dem i Norge som kjenner Google best.

Strider med norsk lov

Norsk personvernlovgivning er i strid med Googles behandling av personlig informasjon. Med bakgrunn i dette har Datatilsynet forsøkt å stoppe selskapet, men fordi Google faller inn under amerikansk lovgivning er det lite de kan gjøre.

- Hadde Google vært norsk, og drevet slik aktivitet her, hadde dette vært ulovlig. Selskapet samler enorme mengder informasjon om deg. Dette kan misbrukes, sier Atle Årnes, senioringeniør i Datatilsynet.

Tunge avtalevilkår

Når du oppretter en Gmail-konto må du akseptere en rekke omfattende avtalevilkår, blant annet om Googles muligheter til å behandle din personlige informasjon.

Googles Gmail

Gmail er Googles gratis webbaserte e-posttjeneste.

- Ved å akseptere dette gir du Google mulighet til for eksempel å lese e-posten din på en slik måte. Få brukere er nok klar over hva de sier ja til her, mener Roar Eriksen.

Han får støtte fra Datatilsynet som mener at lange og vanskelige vilkår i avtalene gjør at de sjelden blir lest.

- Vi møter denne strategien ofte, såkalt overflow av informasjon. Det er den beste strategien for å sørge for at folk ikke ser ordentlig på saken, sier avdelingsdirektør Leif Aanensen.

Google hevder på sin side at de jobber for å bruke et enkelt språk med så lettfattelige vilkår som mulig. Døm selv .

Aksepterer alt

Datatilsynet oppfordrer brukerne til å se nærmere på vilkårene de aksepterer, og selv vurdere å bytte tjeneste hvis man ikke er komfortabel med det Google gjør.

- Nordmenn spør gjerne hva som er så nøye med slikt som dette. Vi har en tendens til å akseptere veldig mye for en gratis tjeneste. Men hvis vi avviker fra et ettertrykkelig og informert samtykke, er vi i et farlig terreng, sier Aanensen.

Roar Eriksen i Tarantell mener at Googles innsamling av informasjon gjennom tjenestene sine gir selskapet stor oversikt over brukernes bevegelser på nettet.

- Google har tilgang på veldig mye informasjon nå. De kan kartlegge hele min digitale hverdag. De vet når jeg er ute etter ny leilighet eller når jeg skal kjøpe ny bil. Hva dette vil bli brukt til, er det ingen som vet, sier han.

Opptatt av personvern

Google vil ikke stille opp til intervju med Forbrukerinspektørene, men forklarer i en e-post at selskapet er veldig opptatt av å ta personvernet på alvor. De påstår at informasjonen lagres først og fremst for å forbedre og sikre systemet deres.

- Mange brukere forteller oss at de er fornøyd med å motta tilpasset reklame, som bedre reflekterer deres interesser. Vi deler ingenting av innhold og personlig informasjon med annonsører, sier en talsmann for selskapet.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.