Godkjenner cannabis-legemiddel i Norge

Legemidler fra cannabis er for første gang lovlig i Norge. Munnsprayen Sativex skal gjøre hverdagen til MS-pasienter litt lettere.

Cannabis-medisinen Sativex

Sativex blir det første norske legemiddelet som inneholder virkestoffer fra cannabis.

Foto: Ap

– Den ble nylig godkjent her i Norge, bekrefter Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk til VG Nett.

Dermed blir sprayen Sativex snart å kjøpe i norske apotek, på lik linje med våre nordiske naboland.

– En seier for MS-pasienter

Allerede i februar kom de første tegnene på at medisinen kom til å bli godkjent i Norge. Den gang sa professor i sosiologi og forfatter av boken «Cannabiskulturen», Willy Pedersen, at han var overrasket over forslaget.

– Jeg har oppfattet norske styresmakter som veldig nølende på dette feltet. Det har lenge vært stort skepsis mot dette i Norge, sa han til NRK.no.

Pedersen har tidligere intervjuet en rekke MS-pasienter om lidelsene, og mener de går en lysere tid i møte.

– Dette er en klar seier for mange MS-pasienter. Det vil føre til en stor levekårsforbedring for denne gruppen. Jeg kjenner mange pasienter som har vært fortvilet for at dette har vært ulovlig, men nå slipper de å risikere politietterforskning.

Grupperes med metadon og morfin

Enn så lenge er cannabis fremdeles på narkotikalisten i Norge, noe som setter store begrensninger på hvem som får ta munnsprayen i bruk. Sativex faller derfor inn i reseptgruppe A, sammen med vanedannende legemidler som metadon og morfin.

Madsen i legemiddelverket mener allikevel at faren for avhengighet er liten for brukerne av den nye munnsprayen.

– Det ser ikke ut til at folk blir avhengige. Dette legemiddelet har liten eller ingen ruseffekt, sier han til VG Nett.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)