Godkjenner cannabis-legemiddel i Norge

Legemidler fra cannabis er for første gang lovlig i Norge. Munnsprayen Sativex skal gjøre hverdagen til MS-pasienter litt lettere.

Cannabis-medisinen Sativex

Sativex blir det første norske legemiddelet som inneholder virkestoffer fra cannabis.

Foto: Ap

– Den ble nylig godkjent her i Norge, bekrefter Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk til VG Nett.

Dermed blir sprayen Sativex snart å kjøpe i norske apotek, på lik linje med våre nordiske naboland.

– En seier for MS-pasienter

Allerede i februar kom de første tegnene på at medisinen kom til å bli godkjent i Norge. Den gang sa professor i sosiologi og forfatter av boken «Cannabiskulturen», Willy Pedersen, at han var overrasket over forslaget.

– Jeg har oppfattet norske styresmakter som veldig nølende på dette feltet. Det har lenge vært stort skepsis mot dette i Norge, sa han til NRK.no.

Pedersen har tidligere intervjuet en rekke MS-pasienter om lidelsene, og mener de går en lysere tid i møte.

– Dette er en klar seier for mange MS-pasienter. Det vil føre til en stor levekårsforbedring for denne gruppen. Jeg kjenner mange pasienter som har vært fortvilet for at dette har vært ulovlig, men nå slipper de å risikere politietterforskning.

Grupperes med metadon og morfin

Enn så lenge er cannabis fremdeles på narkotikalisten i Norge, noe som setter store begrensninger på hvem som får ta munnsprayen i bruk. Sativex faller derfor inn i reseptgruppe A, sammen med vanedannende legemidler som metadon og morfin.

Madsen i legemiddelverket mener allikevel at faren for avhengighet er liten for brukerne av den nye munnsprayen.

– Det ser ikke ut til at folk blir avhengige. Dette legemiddelet har liten eller ingen ruseffekt, sier han til VG Nett.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.