Hopp til innhold

God og billig påskevin

Sjekk FBIs tips til gode viner til påskelammet - flere av vinflaskene får du til rundt hundrelappen.

Lammestek
Foto: Opplysningskontoret for Kjøtt/matprat.no

Hva passer best i glasset når påskens lammelår står på bordet? Her er noen tips til deg som ennå ikke har bestemt deg.

Det mangler ikke på valgmuligheter når man skal velge vin til påskelammet. Utvalget er mer begrenset hvis du foretrekker alkoholfritt, selv om det også der har kommet spennende alternativer etter hvert.

- De fleste kulturer har jo et forhold til lammekjøtt. Og det er rikelig med gode lammeviner å velge mellom. Noen ganger kan faktisk hvitvin være en mulighet, sier Knut Espen Misje som er vinkelner og daglig leder av restauranten Hall Toll i Stavanger.

- I typiske hvitvinsland som Østerrike og Tyskland koker man ofte lammekjøttet. Lager man for eksempel en lammefrikassé, kan hvitt i glasset være et greit valg. I frikassé og fårikål kokes jo fettet ut, og da kan for eksempel en kraftig og tørr riesling være et fint alternativ til det røde.

- Et annet godt valg til lammegryter er Hugo Grüner Veltliner 2008 (kr. 109,90) , en hvitvin fra Niederösterreich, mener han.

LES OGSÅ:

Tilbehøret

Rødvin

Til påskelammet anbefaler ekspertene en fyldig og smaksrik rødvin.

Foto: Colourbox

Men klassikeren er og blir rød vin til påskelam tilberedt på norsk vis.

- En av hemmelighetene er å finne vinen som også passer godt til tilbehøret, mener Misje.

- Spanjolene har mye spennende å by på, med viner som kan gi mye kvalitet for pengene. Flere chainti’er fra Toscana er også meget interessante påskeviner.

I det ikke alt for kostbare prishjørnet foreslår han den katalanske rødvinen Viña Alta 2008 (kr. 99,70) samt Artazuri tinto 2008 fra Navarra (kr. 129,10).

- Satser man på litt dyrere varianter, kan man trygt velge en Querciabella Chianti Classico 2007 (kr. 225) eller den franske Yann Chave Crozes-Hermitage 2007 fra Rhône-distriktet (kr. 199,90). Begge er flotte og smaksrike valg til lammesteken.

På den alkoholfrie siden er øl Knut Espen Misjes favoritt når lam står på menyen. Og da gjerne et hveteøl (weissbier) som etter hvert finnes i flere varianter både med og uten alkohol.

Vin som renser

Også vinekspert Arnie Stalheim peker på tilbehøret som en viktig indikator for riktig valg av lammevin.

- Lam er jo i utgangspunktet et smaksrikt kjøtt, og da bør også vinen smake mye, sier han. - Fett krever syre og garvestoffer som kan rense opp i munnen, og det får man gjerne fra fyldige og kraftige rødviner.

- Har man i tillegg mye smør og fløte i sausen, understreker det ytterligere at en kraftig og smaksrik vin er det beste valget. Jo fetere mat, jo kraftigere vin, sier Stalheim. Og foreslår disse fire kandidatene som trygge valg til påskens lammemiddag:

Monterey Syrah 2007 (kr. 99,90), en ganske fyldig californisk vin med middels lang ettersmak.

Fraga do Facho 2008 (kr. 99,00) fra Douro i Portugal, en dyp rød vin med god fylde og lang ettersmak.

Bordeaux-vinen Domaine de la Solitude 2005 (kr. 222,30) har en mørk duft av solbær med innslag av lakris og sedertre. Fyldig.

Ch. la Nerthe 2004 (kr. 289,90) fra Rhône-dalen, en mørk vin med smak preget av blant annet urter og krydder fra fat. En rik og moden rødvin som nå er i ferd med å skifte årgang til 2005, som ifølge Arnie Stalheim er enda bedre.

- Dessuten hører et glass vann med, enten man drikker alkohol eller ei, minner han om.

Saft og most

Ifølge Vinmonoplet smaker det godt med en frisk og god eplemost for den som vil ha alkoholfritt til lammemiddagen. Eventuelt en saft av røde bær som har både friskhet og litt fasthet.

Arnie Stalheim mener bestemt at den som velger alkoholfritt trygt kan styre unna alkoholfri rødvin, der smaken stort sett er så som så.

- Et mye bedre alternativ er den påkostede fruktmosten Tine Vår med eple, kirsebær og aronia (flaskepris 119 kroner). Aberet er at den har svært begrenset distribusjon og ikke er enkel å få tak i.

- Men alkoholfritt øl (for eksempel Clausthaler, Munkholm og Aass Uten) går helt bra sammen med lamm, sier vineksperten.

Og legger til at en kraftig lammemiddag gjerne kan avrundes med en relativt frisk og ikke alt for tung dessert.

- Jeg ville satset på frisk frukt, sorbet eller lignende. En tung sjokoladekreaksjon kan bli litt voldsomt etter et kraftig lammemåltid.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)