Hopp til innhold

Våkner du med hodepine, øm kjeve og stiv nakke?

Da kan tanngnissing være grunnen.

Slitte tenner som følge av tanngnissing

(Illustrasjonsfoto): Tanngnissing kan føre til slitte tenner og ødelagte tannfyllinger.

Foto: Wikimedia Commons

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) er det mellom 10 og 20 prosent voksne som gnisser tenner, og bare snorking og snakking i søvne kan regnes som vanligere søvnforstyrrende tilstander. Faguttrykket som brukes for tanngnissing er bruxisme, og dette er definert som en somatoform tilstand, noe som vil si at symptomer dominerer pasientens plager uten at sykdom kan påvises.

Det finnes to typer

Tannlege og professor ved institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Tromsø (UiT), Asbjørn Jokstad, forteller at tidligere teorier om at tannstilling har noen betydning er forkastet for lenge siden, og det er heller ikke belegg for at tannleger kan redusere tanngnissing ved å «fikse» på tennene.

– Det finnes to typer bruxisme – dag og natt, men det kan gjerne også være tannpressing uten gnissing. På dagen er det gjerne forbundet med stress. På natten er det mer usikkert, men de samme årsakene man har for søvnforstyrrelser assosieres også med tanngnissing, sier Jokstad til NRK.no.

Spør sengepartneren din

Tannlege og professor ved UiT, Asbjørn Jokstad

Tannlege Asbjørn Jokstad forteller at tanngnissing er definert som en somatoform tilstand, noe som vil si at symptomer dominerer pasientens plager uten at sykdom kan påvises.

Foto: Bruno Rakiewicz / Faculty of Dentistry media department, University of Toronto

Gnissingen kan ifølge NHI føre til skader på både tennene og kjeven. I tillegg til smerte i omliggende vev, ledd og muskler. Det er grunnen til at du noen ganger våkner med hodepine, stiv nakke og øm kjeve.

– Tanngnissing kan føre til ømhet i kjeve- eller ansiktsmuskulaturen, eller kjeveleddene når man våkner opp. På sikt kan det bli slitasje av tannfyllinger, men ofte tygges dem også i stykker. Noen kan til og med oppleve tannising på grunn av slitasje av tannvev, forteller Jokstad.

Men det er ikke like lett å oppdage for alle. I tillegg til å se etter symptomer som dette, mener Jokstad at det kan være lurt å spørre sengepartneren din om du gnisser tenner.

Viktig å roe ned

I og med at stress og søvnforstyrrelser ofte assosieres med tanngnissing, har Jokstad noen råd som kan hjelpe mot problemet.

– Reduserer du stress, inntak av koffein og andre stimulerende midler, kan det virke forebyggende. I tillegg er fysisk ubehag, psykiske vansker og soving på dagtid faktorer som kan forstyrre nattesøvnen, sier han.

For å lindre øm ansiktsmuskulatur kan det også være godt å gjøre ulike avslapningsøvelser, mens andre bruker biteskinne for å minimere risiko for brekkasje av tannfyllinger.

– Noe data tyder på at biteskinnen reduserer natt-aktiviteten hos noen, men ikke hos alle, sier Jokstad.

Finnes ikke data for Norge

NHI anslår at så mange som en tredjedel av alle barn gnisser tenner, og da særlig i alderen fem til seks år. Ifølge Jokstad er årsakene hos barn mer uklare enn hos voksne.

– Det antas at sentralnerve-mekanismene er annerledes for barn enn for voksne, sier han.

Selv om noen mener at 10 til 20 prosent av befolkningen gnisser tenner, finnes det ikke data på dette fra Norge, ifølge Jokstad. Men det finnes tall for andre europeiske land.

– I Nederland blant ungdom i 2012 ble det angitt at 9 prosent og 15 prosent hadde henholdsvis dag- og natt-tanngnissing. I Finland i 2008 svarte 11 prosent av 1500 ansatte i Finsk rikskringkasting at de mente de hadde natt-tanngnissing, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)