Normal

Gjør sydenkupp før prisene stiger

Boligprisene i Spania har lenge vært lave etter eurokrisen. Så drømmer du om en leilighet i varmere strøk, kan dette være tiden for å gjøre et kupp. Men det er noen ting du bør passe på.

Solgt i Spania

Jetsett-paradiset Marbella er at av flere attraktive områder som mange nordmenn drømmer om når de planlegger å kjøpe feriebolig.

Foto: NRK

Solgt

Solgt-programleder Frode Søreide har tatt med to meglerpar til Spania for å tippe leilighetspriser. Her med Monica Krogsmyr og Birgit Grandahl fra det ene laget.

Foto: NRK

I tirsdagens Solgt-program har programleder Frode Søreide tatt med seg to norske meglerpar til Spania for å tippe priser på norske ferieboliger.

Middelhavslandet har lenge vært et attraktivt reisemål for nordmenn. Over 1,2 millioner av oss reiser årlig dit på ferie. Av rundt 50.000 nordmenn som har planer om å kjøpe feriehus i utlandet er det 40 prosent som søker seg mot Spania.

Boligprisene er fremdeles lave som følge av eurokrisen som rammet Spania for noen år tilbake.

– Prisene er på bunn, og det er mange som ønsker eller må selge, sier Odd Harald Sørhaug til NRK Solgt.

Han er daglig leder i Spaniamegleren, og ifølge ham har prislappen på enkelte eiendommer i landet sunket med hele 50 prosent siden 2008.

Lønnsomt på sikt

Om du ikke trenger stranden rett utenfor døra kan det være lønnsomt å kjøpe feriebolig litt lenger inn på fastlandet. Det er sør på Costa Blanca at prisene har sunket mest de siste årene.

– Her kan du gjøre det beste kjøpet i dag hvis du ikke har noe imot å trekke deg litt inn i landet. Det trenger ikke være langt fra kysten heller – kun noen kilometer, sier Odd Harald Sørhaug i Spaniamegleren.

Han mener en boliginvestering i Spania vil være lønnsom på sikt, selv om historiske tall viser at boligmarkedet i Spania og andre land alltid har både opp- og nedturer når det kommer til pris.

Prisøkning i de populære områdene

Norske meglere i Spania ser nå tendenser til prisøkning – spesielt i de populære områdene.

– Nueva Andalucia, et leilighetsdistrikt i Marbella-provinsen, er et eksempel hvor prisene sakte har begynt å stige, opplyser Evy Reimers Arnestad i Costa Eiendom til NRK Solgt.

Området er godt kjent for sine mange golfbaner og den eksklusive atmosfæren i havnebyen Puerto Banus som ligger like i nærheten.

Costa del Sol er også et attraktivt område blant kjøpere. Området ligger sør i Spania og har et godt klima med grønne områder.

– Det er ikke oversvømt av turister. Det bor mange spanjoler her, men det er også en god miks av alle nasjonaliteter. Beliggenheten gjør at man lett kommer seg til andre steder, og avstanden til Portugal med bil er på bare et par timer.

– Bruk profesjonelle aktører

Ragnar Wiik

Ifølge Ragnar Wiik bør du bruke profesjonelle aktører basert i Norge, dersom du vurderer å kjøpe bolig i utlandet.

Foto: Henrik Ebne

Ifølge leder i Forbruker Europa, Ragnar Wiik, peker Spania seg ut som det billigste standard-landet.

– Vi ser at det er gunstige priser i Europa generelt og Spania spesielt. Dette er tross alt et land vi nordmenn har kjøpt bolig i lenge, men om prisene har nådd bunnen har også vært det store spørsmålet, sier Wiik til NRK.no.

Det har vært en tilbakegang i økonomien i flere Europeiske land. Wiik tror nå at etterspørselen etter ferieboliger i utlandet vil kunne øke, ettersom EU i de siste målinger ser ut til å ha klart å rydde opp.

– De fleste land unntatt Hellas er nå på vei opp igjen, mens nordmenn handler som aldri før, sier han.

Imidlertid understreker han at en slik type investering aldri vil være helt sikker.

– Alltid vær forsiktig med pris, og følg med på utviklingen over tid, er hans oppfordring.

Men det er også andre ting du bør være obs på om du skal kjøpe bolig i utlandet.

– Bruk profesjonelle aktører, og helst noen som er basert i Norge, slik at du får med deg sikkerhet i norsk lov og sikkerhetsstillelsen fra megler og advokat, sier Wiik, og legger til:

– Et boligkjøp kan ende galt, derfor er det ekstra viktig at du sikrer deg best mulig. Det kan også være en fordel å kunne språket i området du vurderer å kjøpe bolig i.

  • Les flere tips til kjøp av bolig i utlandet i faktaboksen

Ulike prisklasser

Selv om Spania har mange billige ferieboliger, er det naturlig nok sprik i prisene.

– Om du ønsker en bolig med tre soverom og god standard i et godt strøk, må du ut med minimum 100.000 euro (830.000 kroner, journ.anm.), sier Spaniamegleren.

Prisen varierer ut fra hva du som kjøper ønsker av en feriebolig.

– Kan du høyne prisnivået til 150.000- 200.000 euro har du mye bra å velge i, opplyser Costa Eiendom.

Solgt ser du tirsdager på NRK 1, klokken 20.15

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.