NRK Meny
Normal

Gjør julehandelen unna på nett

Lei av overfylte butikker, spisse albuer og lange køer? Frister det mer med julegaveinnkjøp på nett? Her er tipsene for å gi deg en trygg netthandel.

Digital freedom

Med noen forhåndsregler kan julehandelen gjøres fra sofaen.

Foto: FrÈdÈric Cirou / Colourbox

Det er ennå tid nok til å handle gavene på nett, men hva gjør du hvis gaven slett ikke stemmer med forventningene? Unngå å bli skuffet, og sjekk dine rettigheter før du bestiller varen.

– Sjekk at kontaktopplysninger er tydelige på nettsiden, i tilfelle du må kontakte firmaet fordi du ikke er fornøyd med varen, sier Tonje Hovde Skjelbostad, fagleder ved Forbrukerombudet.

Hun anbefaler å handle fra seriøse nettsider. Et googlesøk kan gi deg en liten oversikt over hva andre sier om nettsiden, og om de er fornøyd med tjenesten og varene.

– Forbrukerombudet får en del henvendelser om useriøse nettsider, og vi kontrollerer og gir veiledning i forhold til dette. Vi ser da på markedsføringen og at kontaktinformasjonen er tydelig, sier hun til NRK.no

Ta forholdsregler

– Unngå forskuddsbetaling, råder hun. Dersom du betaler på forskudd står du svakere ved ikke-levering, svindel og konkurs.

– Ikke overfør penger direkte til selgers konto. Bruker du kredittkort kan du klage til banken din hvis selgeren ikke leverer varen, sier Tonje Hovde Skjelbostad.

Tonje Hovde Skjelbostad

– Pass derfor på å handle i god tid du, slik at gaven kommer frem før jul, tipser Tonje Hovde Skjelbostad.

Foto: Bjørn-Eivind Årtun

–Siden spam er et stadig økende problem råder vi også folk til å være forsiktig med å gi i fra seg personlige opplysningar, som e-postadresse og telefonnummer.

Det er heller ikke lurt å gi fra seg konto- og kortopplysningar før du har bestemt deg for å handle.

– Nettbutikken trenger i utgangspunktet bare din adresse. Og vær ytterst skeptisk til å gi fra deg andre typer personopplysningar slik som personnummeret ditt, råder hun.

Husk angreretten

Er du ikke fornøyd kan du sende varen tilbake, opplyser Tonje Hovde Skjelbostad.
– Hvis det er mangler eller vesentlige feil ved varen, kan du klage og eventuelt få prisavslag.

– Som forbruker har man 14 dagers angrefrist etter angrefristloven. Det kan være lurt å handle i god tid før jul, slik at man får sett på gaven og fortsatt har mulighet til å bytte den hvis man ikke skulle være fornøyd, sier hun.

– Sjekk at varen fungerer. Ved klage på feil og mangler har du rett på ny vare, prisavslag eller pengene tilbake.

– Pass derfor på å handle i god tid slik at gaven kommer frem før jul, tipser Tonje Hovde Skjelbostad. Det kan være verdt å ta en ekstra kikk på gaven før du sender den videre.

Julegaver med moms-felle

Husk å angre på julegavene i tide

Tips til netthandelen

1. Sjekk firmaets nettside grundig
Er kontaktinformasjon tydelig?
Hva sier andre om nettsiden? Et raskt googgle-søk kan gi deg tilbakemelding fra andre som har brukt siden før deg.
Bruk gjerne nettsiden til store og kjente firmaer.

2. Les vilkårene før du bestiller
Hva slags kjøps- og leveringsbestillinger har de? Undersøk hva slags avtaler som gjelder ved forsinkelser eller avbestillinger.
Er vilkårene urimelige bør du velge en annen nettbutikk.

3. Unngå forhåndsbetaling
Ikke overfør penger direkte til selgers konto. Ved bruk av kredittkort eller debetkort på nett, kan du klage til banken din hvis selger ikke leverer. Dette gjelder ikke ved bruk av betalingsløsningen BankAxess.
Du har lovfestet rett til pengene tilbake hvis du bruker kredittkort, og ikke får det du har bestilt uavhengig av hvilket land du kjøper varen fra.

4. Vær forsiktig med å gi fra deg personlige opplysninger
Nettbutikken trenger i utgangspunktet bare din adresse. Vær forsiktig med å gi fra deg andre personopplysninger som personnummeret ditt.
Nettsiden bør også informere om sin personpolicy, ved å forklare hva personopplysningene skal brukes til.

5. Husk angrerett ved netthandel
Angrer du på kjøpet må nettbutikken ha beskjed innen 14 dager fra du mottar varen. Angreretten gjelder også før du mottar varen. Du har krav på pengene tilbake hvis du angrer, men betaler selv retursendelsen.

6. Kontroller totalsum og leveringstid
Pass på at du har fått oppgitt kjøpesum, fraktkostnader, leveringsmåte og leveringstid før bestilling. Du skal også motta en ordrebekreftelse etter bestilling. Konroller denne og kontakt selger hvis du oppdager feil.

7. Husk toll og moms
Kjøper du varer for mer enn 200 kroner fra utlandet er det 25 prosent moms i tillegg. På klær er det et tillegg på 10,5 prosent. Posten, som gjerne fortoller varen for deg, tar i tillegg et fortollimhgsgebyr. Sjekk derfor på forhånd om nettbutikken har moms og toll inkludert i prisen.

Kilde: Forbrukerombudet.no og Forbrukerportalen.no

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.