NRK Meny

Gjev pris til breforsker

Breforsker Atle Nesje får Meltzers formidlingspris for 2006. Han får skryt for sin innsats under NRKs storsatsing «Ekstremværuka».

Artikkelen er flere år gammel.

Nesje får prisen for sitt levende engasjement for formidling av faget.

Anerkjent internasjonal forsker

Atle Nesje
Foto: Universitetet i Bergen

Atle Nesje er tilknyttet Bjerknessenteret og Institutt for Geovitenskap ved Universitetet i Bergen. Han er en anerkjent internasjonal forsker med feltaktiviteter både i Norden, Alpene og i Arktis Canada.

Han har blant annet utviklet metoder for å rekonstruere historien til de norske breene - i perioden etter den siste istiden.

Det er for tiden en stor interesse for klima- og breforskning. Jeg har hatt stor glede av å formidle kunnskapen min på ulike nivåer gjennom mange år.

Atle Nesje

- Det er ekstra stimulerende å være i et slikt miljø der formidling blir tatt på alvor. Jeg vil derfor dele æren med mine kollegaer, sier han i en pressemelding.

Jobber utradisjonelt

Nesje er en utradisjonell forsker med et levende engasjement for formidling av faget. Han både underviser studenter, driver feltarbeid og skriver lærebøker. Han er forfatter av flere fagbøker som brukes til undervisning i brelære i inn- og utland.

Først og fremst er det hans nære tilknytning til Vestlandet, menneskene der og dets natur og kulturhistorie som stimulerer  formidlingsvirksomheten, opplyser Universitetet i Bergen.

Nesje var involvert i oppstarten av Bremuseet i Fjærland. Han var med på å utvikle og fornye de faglige utstillingene ved Jostedalsbreen nasjonalparksenter i Stryn, Breheimsenteret i Jostedalen og Norsk Bremuseum i Fjærland.

Sentral i storsatsing på NRK

Nesje var en sentral deltaker i NRKs storsatsning  «Ekstremværuka» i september 2006. Sammen med andre Bjerknesforskere både deltok han sentralt i planleggingen sammen med NRKs folk, og var med i en rekke i en rekke NRK programmer.

Nesje er kjent for å være tilgjengelig for media, og han bruke mye krefter i kontakten med lokalsamfunnene på Vestlandet.

Meltzers formidlingspris deles ut torsdag 8. mars i Bergen.

Prisen er på 100 000 kroner.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.