NRK Meny
Normal

Gir økonomisk hjelp til røykere

Storbritannia går nye veier for å stoppe røykingen. I Norge kan vi få røykemidler på blå resept.

Røyker og drikker
Foto: Skovdal & Skovdal / colourbox.com

I England vil de nå betale røykere og overvektige personer for å gi opp sine laster.

Dette er en del av forslagene fra helsevesenet i Storbritannia, som er utformet for å fremme en bedre livsstil, skriver Sky News.

Positive endringer

En rådgivende gruppe oppfordrer befolkningen til å slutte å røyke og spise sunnere. De mener dette kan føre til positive endringer.

Som en prøveordning har de nå gitt gravide kvinner kuponger i matbutikkene for at de skal slutte å røyke, samtidig som overvektige personer blir betalt for å gå ned et bestemt antall kilo i vekt.

Les også: Fedmeproblem blant barn blir verre

Norge kan få midler på blå resept

I Norge har ikke myndighetene vurdert belønning som virkemiddel for å få folk til å slutte å røyke, men Statens helsetilsyn vurderer nå å tillate røykemidler på blå resept.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det er helt klart at vi må bli bedre på å hjelpe de som vil slutte å røyke. Vi har røyketelefonen, som er et gratistilbud for de som ønsker å slutte å røyke, og vi reviderer retningslinjene for røykeavvenning i primærhelsetjenesten. Men vi vurderer nå om røykemidler bør over på blå resept, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Statens helsedirektorat til NRK.no.

Les også:

To rapporter fra Kunnskapsdepartementet har konkludert med at de samfunnsmessige gevinstene ville veie opp for kostnadene ved å levere ut midlene på blå resept, ifølge Øien.


– Hva tror du om direkte, økonomiske virkemidler lik dem som nå prøves ut i Storbritannia?

– Jeg har ikke noe særlig tro på at det fungerer, men det gjenstår å se. Undersøkelsen i Storbritannia har ikke god dokumentasjon på at det har langvarig effekt, så det kreves nok mer forskning på feltet, sier hun.

– Norge må tenke annerledes

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), forteller at den sosiale sammensetningen av røykere har forandret seg over tid, og dagens røykere består i stor grad av personer med kort utdanning.

- Dette innebærer en utfordring for det tobakksforebyggende arbeidet, fordi dagens røykere ikke nødvendigvis responderer like godt på de tradisjonelle virkemidlene, sier Marianne Lund, rådgiver i SIRUS, til NRK.no.

Les også:

Hun legger til at gratis nikotinerstatning kan godt være en vei å gå for røykere som er motiverte for å slutte.

- Mange vil slutte å røyke. Noen klarer det på egenhånd, men ikke alle, understreker hun.

– Viktig med personlig oppfølging

Lund mener også at det er behov for økt kunnskap om hvilken effekt slike økonomiske incentiver har for vellykket røykeslutt.

- Det som ser ut til å ha stor betydning, er at helsepersonelle tar opp røyking og gir råd om røykeslutt til sine pasienter. Helsepersonells bidrag i kombinasjon med bruk av nikotinerstatningsprodukter vet vi har effekt. Dersom økonomiske incentiver kan øke motivasjonen hos røykere til å bruke nikotinerstatning, kan dette ha betydning for deres sjanser til å lykkes, presiserer Marianne Lund.

Nordmenn skal bli sunnere

I Storbritannia er barn også blitt tildelt leker som belønning for å spise mer frukt og grønnsaker, en ordning støttet av det uavhengige utvalget Citizens Council, opprettet av det britiske nasjonale helseinstituttet (NICE).

Nå blir publikum bedt om å gi sine synspunkter på denne ordningen før NICE skal vurdere om denne nye politikken skal iverksettes.

I Norge er rundt 20 prosent av befolkningen definert som overvektige, det vil si at de har en kroppsmasseindeks eller KMI over 30. Mens Storbritannia belønner sine borgere økonomisk prøver Norge ut en annen modell for å få nordmenn ned i vekt. 70 kommuner landet over har fått opprettet såkalte frisklivssentraler, dit du kan bli henvist for å få hjelp til en sunnere livsstil. På sikt skal hele landet ha denne typen tilbud.

– 70 kommuner i Norge har frisklivssentraler, som skal være et sted der folk skal få hjelp av profesjonelle til å slutte å røyke, bli mer aktive og få et sunnere kosthold. Det tror nok vi er viktigere enn direkte økonomiske belønning, sier avdelingsdirektør Øien i Helsedirektoratet.

Les også: Kan miljø skru på fedme-gen?

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.