Hopp til innhold

Gilde endrer navn på kjøttpølsene

Kan ikke lenger påstå at de skinnfrie pølsene er røkte.

Kjøttpølser

Gilde har nå endret «Røkte kjøttpølser uten skinn» til «Skinnfrie kjøttpølser».

Foto: Merethe Lønstad / NRK

Forbrukerinspektørene (FBI) kunne forrige uke avsløre at flere norske produsenter av røkt kjøtt, deriblant Gilde, produserer «røkte» produkter som aldri har vært i kontakt med røyk.

De aller fleste produsentene bruker nemlig flytende røyk og røykaromaer når de røyker produktene sine.

Mattilsynet sier denne metoden er mindre skadelig for helse og miljø enn vanlig røyk, men synes ikke det er greit at produsentene påstår at produktene er røkte.

Derfor har flere produsenter nå bestemt seg for å endre navnene på produktene sine. Gilde er blant de første, og nå har pakkene med røkte kjøttpølser skiftet navn – og borte er påstanden om at kjøttet er røkt.

Mangler fortsatt deklarasjon

Mattilsynet er riktignok ikke helt fornøyde med at produktene bare har skiftet navn. Tilsynet ønsker også at produsentene informerer om at produktene er tilsatt røykaromaer.

Ellen Flø Skagen

Ellen Flø Skagen, informasjonssjef i Nortura

Men på Gildes nye forpakninger står det ingenting i ingredienslisten om at pølsene er dusjet med flytende røyk.

Nortura, som blant annet fører merkevaren Gilde, forklarer den manglende deklarasjonen på følgende måte:

– Faktum er at navneendringen ble bestemt før sommerferien. Allerede da ble nye etiketter bestilt. De er nå tatt i bruk, men med samme varedeklarasjon som før, sier informasjonssjef Ellen Flø Skagen i Nortura.

NRK tok kontakt med Nortura før sommerferien i forbindelse med saken om hvordan bedriften røyker sine produkter. Da var det ingen snakk om å endre etikettene.

Skagen avviser at navneendringen har noe å gjøre med at FBI har rettet søkelyset mot måten kjøtt blir røkt på.

– Det er nok ingen direkte sammenheng med FBI-saken, slik det kanskje virker som. Men vi må uansett trykke opp igjen nye for å deklarere bruk av røykaroma. Helt korrekt deklarasjon kommer da løpende, men det vil ta noen uker.

De røkte kjøttpølsene med skinn fra Gilde beholder fortsatt navnet sitt, de er nemlig røkt på gamlemåten, med flis.

Sjekk hvordan dine kjøttfavoritter blir røkt

Norgesgruppen vurderer produksjonsmetode

Norgesgruppens First Price Bacon har frem til nå også manglet deklarasjon om røykemetode.

Kine Søyland

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen

Foto: Norgesgruppen

Nå har også Norgesgruppen tatt grep og endret ingredienslisten. Forbrukerne får nå opplyst at produktet består av sideflesk av svin og er smakssatt med flytende røyk.

– Vi satte i gang prosessen med å endre dette umiddelbart etter at FBI tok kontakt med oss, og alle produkter dette gjaldt skal nå være ute i butikkene med ny innholdsfortegnelse, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen

First Price skinnfrie røkte kjøttpølser blir også per dags dato røkt med flytende røyk. Det står oppgitt i innholdsfortegnelsen, men pølsene blir fortsatt kalt «røkte».

– Årsaken til det er at vi fortsatt vurderer om vi skal endre produksjonsmetode. Det er en mer omfattende prosess, og det ser vi på nå. Alternativet er å endre navnet på produktet, og det er kanskje det enkleste, men dette må diskuteres, sier Søyland.

Ikke endret

Norgesgruppen har derimot ikke endret på navnet til First Price skinnfrie røkte kjøttpølser. De vurderer for tiden produksjonsmetoden.

Foto: Merethe Lønstad