Gikk fra hverandre etter NRKs partest

I en ny tv-serie får fem kjærestepar vurdert forholdet sitt av to erfarne samlivseksperter. Har de en framtid sammen? For Beatrice og Martin gikk det ikke så bra.

Beatrice Bærem og Martin Josefsson er første par ut i tv-serien "Bør de gifte seg".

Beatrice Bærem (26) og Martin Josefsson (23) er første par ut i tv-serien 'Bør de gifte seg'. I dag er de ikke lenger sammen.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Hvor godt passer du sammen med partneren din? Ta partesten her!

– Det var lærerikt å se parforholdet vårt fra en litt annen vinkel. Da vi hørte hva ekspertene sa om oss, tenkte jeg «å ja, er det sånn det er», forteller Beatrice Bærem til NRK.no.

Hun og samboeren Martin Josefsson er første par ut i den nye tv-serien Bør de gifte seg. De to satser alt på hverandre. De kjøper hus, og er ikke fremmede for tanken om å få barn sammen.

Men etter å ha fått ekspertenes «dom» i tv-programmet, har de nå gått fra hverandre etter nesten fire års samliv.

Til tross for et trygt og tillitsfullt forhold, ble paret klar over at forskjellene dem imellom var altfor store.

Utadvendthet

Ifølge psykologene er hun svært omgjengelig og utadvendt, mens han setter størst pris på et rolig liv uten altfor mye sosial stimulans. Det kan være en dårlig match.

En risiko når det gjelder utadvendthet, er hvis den ene søker «sosial action» mens den andre vil ha sosial ro. For hvor skal paret da være sammen? I slike situasjoner er det viktig å finne steder som begge synes er en deilig felles arena, ifølge psykolog Andreas Løes Narum.

– Nå opplever dere denne ulikheten som ukomplisert, sier han til paret. – Men hva skjer når friheten blir mindre, når det kommer barn, når dere blir slitne og det kommer krav til at dere må samarbeide mer? spør han.

– Ble aldri skremt

Hvor utadvent eller innadvendt man er, påvirker altså i stor grad hva man ønsker å gjøre i hverdagen. Store forskjeller på dette området kan være en skikkelig utfordring for et parforhold.

– Jeg tror ikke at det å delta i tv-serien hadde noe å si for bruddet. Selv om psykologene så noe som vi selv ikke greide å sette ord på, så ville det nok gått denne veien uansett, sier Beatrice.

Hun mener det var helt greit å få forholdet sitt vurdert av de to ekspertene i tv-programmet.

– For når det kommer til stykket, er det jo bare jeg og partneren min som vet hvordan vi egentlig har det. Jeg ble aldri skremt av psykologenes vurdering, uansett hva de sa. Betraktningene deres var først og fremst en nyttig og lærerik erfaring, sier hun.

LES OGSÅ. – Storbyhelg redder ikke forholdet

Så seg selv utenfra

Heller ikke Martin Josefsson mener at tv-testen var utslagsgivende for samlivsbruddet.

– Ikke på noen som helst måte. Det ville nok gått slik uansett. Bruddet var ingen overraskelse. Men det var en stor skuffelse, sier han.

Og det å bli testet av psykologene var en artig opplevelse:

– Man ser seg selv utenfra, på en måte. Det var lærerikt. Psykologene har rett i at Beatrice er mye mer utadvendt enn meg. Men jeg er ikke overbevist om at dette var den egentlige årsaken til samlivsbruddet. Å være veldig ulike partnere er ikke så galt som mange vil ha det til, mener han.

– Hvordan er det å fortelle om parforholdet sitt på tv?

– Litt pinlig. Det er liksom ikke helt meg å være med på noe sånt. Det hadde vært enklere hvis det var snakk om en rolle eller en karakter, så derfor valgte jeg å tenke at jeg spiller rollen som meg selv.

– Og det fungerte fint. Jeg er positivt overrasket over resultatet. Jeg er ingen pusegutt, og framstår heller ikke som det på tv-skjermen. Og vi hadde mye moro underveis, sier Martin.

Fortsatt på talefot

Ekskjærestene holder fortsatt kontakt etter at de gikk hver sin vei.

– Vi er på talefot, og prater som vi alltid har gjort. Og vi samarbeider om det praktiske, ettersom vi har et hus sammen. Men oppskriften for å komme videre etter bruddet er jo å ikke se hverandre hver dag. Helt i starten var det litt rart, med sure miner og sterke følelser. Men jeg er ikke bitter, sier Beatrice.

– Var det en ekstra belastning å bli felles huseiere rett før bruddet?

– Egentlig ikke. Vi var kanskje litt tidlig ute med kjøpet, men noen sjanser må man jo ta her i livet. Å skaffe seg et hus er ikke det verste som kan skje. Det handler tross alt bare om en plankehaug og noen spiker. Det ville vært mye vanskeligere hvis vi hadde hatt barn, sier hun.

– Dere fikk gult kort av psykologene. De hadde altså rett?

– Ja, men bruddet ville nok kommet uansett. Hovedproblemet var at Martin og jeg er veldig forskjellige. Samtidig tror jeg det også er viktig at man ikke er helt like. Og vi har inspirert hverandre til å bli litt rundere i kantene.

– At han er så rolig, har roet meg litt ned. Og på grunn av meg, er han blitt mer sprelsk og flink til å si ifra når det er noe. Det har vært en god erfaring for begge. Vi holdt tross alt lenge ut med hverandre. I dag har jeg ikke noe vondt å si eksen min, forteller Beatrice Bærem.

Å delta i "Bør de gifte seg" har vært en nyttig erfaring for Martin Josefsson. – Jeg har lært noe generelt om det å leve sammen med et annet menneske. Jeg har fått ny kunnskap som jeg forhåpentligvis får glede av hvis jeg går inn i et nytt forhold. Og så er jeg blitt kameravant. Det er heller ikke så dumt å ta med seg, sier han.

Bør de gifte seg har premiere på NRK1 onsdag 13. november kl. 19:45.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)