Giftige votter uroer forbrukerne

Senest i januar måtte sportskjeden Gresvig fjerne giftige barnevotter fra hyllene, og stadig blir det avslørt ulovlige produkter i norske butikker. I dag lanseres nettstedet som hjelper deg å unngå farlige varer.

Eksempler på giftige leker

Disse lekene inneholder bly, krom, DEHP, og etylenglykol. Alle stoffene er ulovlige.

Foto: Klif / NRK

FBI har tidligere skrevet om bisfenol A i tåteflasker, farlige leker og leker med kjemikalier .

Fremdeles finnes det mange produkter på markedet som inneholder giftige stoffer.

Ny nettside

Ann Krisrin Larsen

Ann Kristin Larsen

Foto: Klif

- Vi har gjort en undersøkelse som viser at seks av ti nordmenn synes de får for dårlig informasjon om helse- og miljøfarlige stoffer i forbrukervarer.

- Derfor lanserer vi nettstedet Erdetfarlig.no med enkle råd om farlige stoffer og trygge produkter, forteller Ann Kristin Larsen, seniorrådgiver i Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif). Klif het tidligere Statens forurensingstilsyn.

Siden skal hjelpe forbrukerne å unngå produkter med helse- og miljøfarlige stoffer, finne de trygge alternativene, og opplyse om hvordan de kvitter seg med produkter med helse- og miljøskadelige stoffer på en sikker måte.

Det nye forbrukernettstedet er utviklet av Klima- og forurensningsdirektoratet i samarbeid med Miljømerking, Mattilsynet, Forbrukerrådet og Grønn Hverdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erdetfarlig.no

Slik ser forsiden til Erdetfarlig.no ut.

Foto: Skjermdump

Kontrollerer butikkene

Ellen Hambro

Ellen Hambro

Foto: John Petter Reinertsen

I det siste har direktoratet avdekket flere alvorlige funn av farlige stoffer i produkter til barn og voksne.

– Kontrollørene våre finner varer i butikkhyllene som aldri skulle vært der, sier Ellen Hambro, direktør i Klif.

Derfor har Klif laget en brevmal man enkelt kan fylle inn elektronisk dersom man vil sende et brev til en produsent, importør eller forhandler for å få informasjon om produktene deres inneholder farlige stoffer.

- Vi håper folk skal bli mer masete og mer beviste når de gjør innkjøp. Mange er ikke klar over at disse stoffene kan finnes i forbrukerprodukter, forklarer Larsen.

«Verstinglista»

- Det finnes uendelig mange helse- og miljøfarlige stoffer, men vi har valgt ut de 13 verste stoffene, forklarer Larsen.

- Vi vil at folk skal være oppmerksomme på at slike stoffer kan finnes i forbrukerprodukter og at de kan ta valg selv, understreker hun.

Disse stoffene jobber Klif med å regulere eller forby.

- Det kommer til å ta tid før vi kommer i mål, derfor er det viktig at forbrukerne får kunnskap om hvilke verstingstoffer som kan forekomme i de ulike produktene. sier hun.

Liste over andre farlige stoffer

Trakk tilbake votter

Giftige votter

Giftige votter fra Aretti

Foto: Klif

Klif tar stadig stikkprøver av produkter i butikker, og i januar måtte flere sportsbutikker trekke tilbake giftige votter til barn .

Det var Gressvig sport som tilbakekalte over 100.000 votter og hansker fra merkene Aretti, Norheim og McKinley.

Vottene var til salgs hos Sportshuset, Intersport og G-sport, og alle kunder kunne levere tilbake vottene og få pengene tilbake.

Vottene inneholdt DEHP, et stoff som er forbudt i produkter til barn opp til tre år. Stoffet kan gi nedsatt forplantningsevne.

Også jeansmodellen Average Joe, Clear Blue fra Nudie ble trukket tilbake fra markedet i september, fordi den inneholdt antimuggmiddelet dimetylfumarat og kunne gi brannskader.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)