NRK Meny
Normal

Gifte menn sluntrer unna

Det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret er langt fra historie.

Husarbeide
Foto: ScanStockPhoto

Amerikanske forskere har funnet ut at gifte menn gjør mindre husarbeide enn det menn i samboerfohold gjør.

Samtidig gjør samboende kvinner gjorde litt mindre hussysler enn gifte kvinner, melder forskning.no.

Oppvaskbenk med oppvask

Gifte menn tar oppvasken sjeldnere enn sine samboende brødre.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Men alt i alt er det kvinnen som gjør mest husarbeide - enten hun er gift eller i samboerforhold.

Selv i de ekteskapene hvor begge partene følte de var likestilte, var det kvinnen som stod for mest vasking, matlaging og rydding.

Tradisjonelt kjønnsmønster

17636 personer fra 28 land var med i husarbeide-undersøkelsen som ble utført av forskere fra North Carolina State University.

- Ekteskapet som institusjon ser ut til å lede par inn i mer tradisjonelle kjønnsroller - selv par som oppfatter menn og kvinner som likestilte, sier sosiolog og forsker Shannon Davis.

 Hun mener det er måten samfunnet har definert det å være gift, altså institusjonen i seg selv, som påvirker adferden.

Også skjevt i Norge

Selv om ikke undersøkelsen tar for seg situasjonen i Norge, viser Tidsbruksundersøkelsen fra 2000 at det er en ujevn kjønnsmessig fordeling av husarbeidet i norske hjem.

Ifølge undersøkelsen bruker kvinnene omlag 2,07 timer om dagen på husarbeide, mens mannen bare bruker 1,06 timer.

- Den kjønnsmessige delingen av hjemmeplikter har negative følger for kvinners posisjon på arbeidsmarkedet og barns forhold til sine fedre, skriver Likestillings- og diskrimineringsombudet på sine hjemmeside.

Dessuten kan det utifra et likestillingsperspektiv også være uheldig både fordi husholdsarbeidet ikke regnes som verdiskapning i samfunnsøkonomien, og fordi husholdsarbeidet ikke gir egne penger.

 

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.