NRK Meny
Normal

Gifte menn oppsøker lege raskere

Gifte menn oppsøker lege en halvtime raskere med hjerteinfarkt enn det enslige gjør. – Ekteskap er den beste helseforsikring, sier norsk allmennlege.

Eldre syk mann

Menn som er gift er raskest til å oppsøke lege ved symptomer, selv når kona ikke er tilstede.

Foto: Colourbox

Jørgen Skavlan

Allmennlege Jørgen Skavlan er på ingen måte forbauset over forskning som viser at gifte menn kommer seg raskere til legen. - Menn vil heller dø enn å gå til legen, sier han.

Foto: NRK

Ekteskap er bra for helsen, særlig hvis du er mann.

Gifte menn lever lenger enn sine ugifte medmenn, det er mer sannsynlig at de går regelmessig til legen – og de oppsøker lege raskere ved akutt sykdom, som hjerteinfarkt.

For kvinner derimot, har det ikke like mye å si hvorvidt hun er gift eller ikke.

Det viser en studie fra et helseforskningsinstitutt i Ontario i Toronto, publisert i kanadiske Medical Association Journal.

Les også: Kjenner ikke symptomer på hjerteinfarkt

– Forbauser meg ikke et sekund

– Disse forskningsresultatene forbauser meg ikke et sekund, sier allmennlege Jørgen Skavlan til NRK.no.

– Menn vil ikke til legen; de vil heller dø. De som er enslige blir sittende og se ferdig fotballkampen – eller de tar noe smertestillende og går og legger seg og håper smertene forsvinner over natten. Hvis en mann er gift, derimot, sendes han til legen enten han vil eller ikke, sier Skavlan.

Allmennlegen forteller at kvinner får oftere kreft enn menn, men at det er flest menn som dør av sykdommen, fordi de oppsøker lege senere enn kvinnene.

Les også: Menn kommer for sent til legen

Påvirkes også når kvinnen ikke er der

Hovedforfatteren av studien, Clare Atzema, sier kvinnens omsorg for ektemannen også påvirker ham når hun ikke er tilstede;

– Bare ved å vite at kona kommer til å komme tilbake og si at han burde ha gått til legen, oppsøker mannen legehjelp tidligere enn hadde han gjort dersom han var enslig, sier Atzema til CNN.com.

Studien ble gjort på nærmere 4 500 pasienter i Ontario som var lagt inn og behandlet for hjerteinfarkt. De gifte mennene hadde oppsøkt lege i gjennomsnitt 30 minutter før de enslige med symptomer som smerter i brystet.

Enkemennene og til og med de som hadde vært gift, men nå var skilt, møtte også opp tidligere enn de helt enslige.

Les også: Usunn livsstil fører til hjerteinfarkt

Overser og benekter symptomer

Menn overser eller benekter også oftere symptomer på sykdom enn kvinner, både hos seg selv og ektefellen, viser andre studier.

– Noen menn løper til og med opp trapper for å bevise for seg selv at de ikke er syke, sier professor i psykiatri og psykologi ved Ohio State University, Janice Kiecold-Glaser til CNN.com, som også har forsket på helsefordeler ved ekteskap.

– Gifte kvinner er mye mer oppmerksomme på sine ektemenns symptomer på sykdom enn omvendt. Det er en klar fordel for menn å være gift med tanke på god helse, sier hun.

Les også: Slik vet du at du har hjerteinfarkt

– Dropp dyre helseforsikringer og gift deg!

Det hele oppsummeres i klartekst av Jørgen Skavlan:

– Rådet er å droppe de dyre helseforsikringene. Gift deg i stedet! Det er den beste helseforsikringen du kan få, sier han til NRK.no.

Allmennlegen minner for øvrig om at symptomene for menn og kvinner kan være noe forskjellige ved hjerteinfarkt. Ikke alle kvinner får brystsmerter – derfor hender det at kvinner selv oppsøker lege i seneste laget når de rammes av et infarkt, ifølge Skavlan. Se faktaboks med symptomer på hjerteinfarkt øverst til høyre.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.