NRK Meny
Normal

Gestikulerende babyer lærer raskere

Allerede fra babyene er 14 måneder gamle, merker man store forskjeller.

Baby.
Foto: Colourbox

- I en alder av 14 måneder kan man ennå ikke måle forskjeller i talespråket, men man kan allerede se hvor ulikt babyene gestikulerer. Og barns kroppsspråk kan spores tilbake til foreldrenes kroppsspråk, sier psykolog Susan Goldin-Meadow, medforfatter til en artikkel i siste utgave av tidsskriftet Science.

Når barn begynner på skolen, ligger de ofte på svært ulikt språklige nivå.

Jo mer utdannelse foreldrene til barnet har og jo bedre stilt familien er generelt, jo bedre snakker og skriver junior. Slik er tallenes tale.

LES OGSÅ: Uten hvile, ingen sexlyst

Avansert kommunikasjon

Tidligere forskningsstudier har vist at velutdannede foreldre snakker mer til barna sine og med et mer komplekst vokabular, enn i familier med lav inntekt.

Nå viser det seg at foreldre i bedrestilte familier også kommuniserer mer avansert med barna sine allerede i førspråklig alder.

Forskningseksperimentet ble utført ved University of Chicago og involverte mer enn 50 familier med ulik etnisk- og sosioøkonomisk bakgrunn.

LES OGSÅ: Ny pille utsetter utløsning

Grep og vinket

I en alder av fjorten måneder viste babyene allerede svært variable kommunikasjonsevner.

Babyer med høy sosioøkonomisk bakgrunn pekte, vinket og grep i langt større grad enn de fra lavere samfunnslag.

Baby.
Foto: Colourbox

Ved hjelp av videoopptak klarte forskerne å påvise at foreldre fra rike familier gestikulerte i langt større grad for å underbygge mening og introdusere ord, og babyene vinket og pekte tilbake.

LES OGSÅ: Kroppsspråket avslører hvor du kommer fra

Testet forståelse

  • I løpet av en 90-minuttersperiode klarte forskerne å påvise 24 meningsfulle gester hos 14 måneder gamle babyer fra høyinntekstfamilier.
  • Babyer fra lavere samfunnslag brukte i gjennomsnitt 13.
  • Når barna ble testet igjen i en alder av 54 måneder, viste de gestikulerende babyene å ha et langt bedre ordforråd enn sine jevnaldrende.
  • Ved 54 måneders alder forsto barn fra bedrestilte familier 117 ord i en forståelsestest, sammenlignet med 93 fra lavinntektsfamilier.

LES OGSÅ: Fødende skal få banne

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.