Hopp til innhold

Georginer for nybegynnere

Georginer er overdådig vakre og finnes i de mest fantastiske farger og former. Alt fra den lille enkle til den kjempedigre som tar en hel vase for en blomst.

G.F. Hemmerick

G.F. Hemmerick.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK


Georginer kommer naturlig fra fjellområder i Mexico og Guatemala.

Nasjonalblomst i Mexico 

Christine

Christine.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Da Spania innvandret områdene var de dyrket av aztekerne, ca. 1520, de kalte planten Vannpipe på grunn av den hule stilken – Cocoxochitl.

Georginen er nasjonalblomst i Mexico. 

De kom til Europa omkring 1790 ved frø sendt fra Mexico til Madrid, til Holland ca. 1800 og noe senere til Frankrike og England.

Det latinske navnet ble Dahlia etter Carl von Linnès elev, Andreas Dahl. 

Dahliafeber i Europa 

Wittem

Wittern.

Foto: NRK

Omkring 1830 startet en dahliafeber i Europa.  I 1826 ble det dyrket2 typer i England, i 1841 ble 1220 ulike sorter registrert. Caledonia Hageselskap utlovet en belønning på 50 000 france for en blå Dahlia, det var den eneste fargen de ikke hadde. Denne prisen ble aldri utdelt.

Beskrivelse

De fleste georginer i handel i dag er kompakte og lave hybrider.

De blomstrer fra tidlig sommer til frosten kommer og finnes i mange typer, størrelser og i alle farger og fargeblandinger, unntatt blå. De største blomstene kan bli over 30 cm i diameter og det er doble og enkle varianter. Store georginer har ofte store tunge blomster og planten vil brekke om den ikke bindes opp. Oppbinding bør gjøres tidlig slik at den ikke skjemmer bedet. Pass på at roten ikke skades.
Vi deler ofte i sommergeorginer, som formeres ved frø, og høstgeorginer som settes som knoller. Sommergeorginer kan også overvintres på samme måte som høstgeorginene.

Stell

Georginer er en frostutsatt flerårig vekst som i Norge må overvintres inne, de må oppbevares frostfritt, ca 4-5 grader og det bør være luftsirkulasjon slik at de ikke ødelegges av sopp.

Knoller kan settes rett ut etter at frosten er over eller vi kan ha forkultur inne for å få dem tidligere i blomst.  ”Knollene” er egentlig oppsvulmede rotdeler fylt med opplagsnæring, det er ikke som løker. Derfor må vi ved deling ha med noe av stedet stengler og blader har gått ut fra.

Georginer er ikke kresne på jordtypen, de kan vokse nesten hvor som helst, men liker seg best på litt sur jord med god drenering.
De trenger regelmessig tilførsel av vann og næring, det anbefales gjødsling minst en gang i måneden i vekstperioden.

Etter at det er kommet 3 – 4 bladpar kan det være gunstig å toppe ( pinsere) dem slik at vi får en mer kompakt vekst. Ved å fjerne visne blomster vil vi fremme ny blomstring.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)