Hopp til innhold

Gavetips til gamle slektninger

Etter et langt liv har man gjerne fått de tingene man trenger – eller har man det? Her er tipsene som kan gjøre hverdagen enklere for din gamle onkel eller mor.

Hjelp til syltetøylokk

En nyttig eller unyttig ting til den som sliter med lokket?

Foto: Enklere liv

Lys som slår seg på hvis du står opp om natta, komfyr som sier fra om du glemmer å slå den av. Røykvarsler som sender signaler til mobiltelefonen og pilledispenseren som gir deg akkurat den dosen du skal ha.

Praktiske og tekniske duppedingser skal gjøre hverdagen lettere for eldre og hjelpetrengende.

Den såkalte «velferdsteknologien, som helsemyndighetene kaller det, gir mulighet til nettopp det å leve mest mulig selvstendig.

Harald Olimb Norman

Harald Olimb Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet.

Foto: Johnny Syversen / Pensjonistforbundet

– De fleste ønsker å klare seg selv og bo hjemme så lenge de kan, sier generalsekretær i Norges største organisasjon for eldre mennesker, Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman.

Eldrebølgen på vei

I norske kommuner i dag foregår det uttesting av forskjellig utstyr, og prøveprosjekter er i gang over store deler av landet.

Målet er å finne gode løsninger for å få folk til å kunne være selvstendige og bo hjemme så lenge som mulig.

Det ser ut til å bli tvingende nødvendig også: Det blir stadig flere eldre her i landet, og færre til å ta hånd om dem. Den mye omtalte eldrebølgen er på vei, antall eldre over 80 år vil trolig fordobles i Norge de nærmeste 30 årene, viser tall fra SSB.

– Hva gir vi tante Reidun?

NRK har bedt om hjelp fra Pensjonistforbundets generalsekretær til å evaluere og kommentere noen av de heteste duppedingsene som den eldre garde blir tilbudt for å gjøre hverdagen litt mer behagelig.

– Hvis du skulle komme med et smart gavetips til en eldre slektning, hva skulle det vært?

– Pysjamas med airbag! De fleste som faller ut av senga brekker lårhalsen, sier generalsekretæren.

– Men jeg vet ikke om det har kommet lenger enn til prototype per i dag, ler Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet.

Enn så lenge får de eldre nøye seg med noen av de andre duppedittene som finnes på markedet. Og det er et hav å velge mellom – her er noen av mulighetene. Produkteksemplene er hentet fra Hjelpemiddelsentralen og butikker som tilbyr slike duppeditter.

  • Talende fotoalbum

Et fotoalbum hvor du kan legge inn private bilder og også spille inn «bildeteksten». Pris hos forhandler ligger på cirka 630 kroner.

– Det høres glimrende ut, kommenterer Harald Olimb Norman.

Bildealbum

Fotoalbum med forhåndsinnspilt bildetekst.

Foto: Amajo/produsenten
  • Syltetøyåpner

Gavetips til den som sliter med gjenstridige syltetøylokk: En åpner hvor grepene strammes på hver side og i løpet av noen sekunder skal den ha tatt tak i lokket, deretter vrir den til lokket løsner. Prisen ligger på rundt 250 kroner.

– Dette høres også smart ut. Alternativet er å kjøpe syltetøyglass som har enklere lokk, smiler Pensjonistforbundets generalsekretær.

(Se bilde øverst i artikkelen)

  • Nettbrett/smarttelefon

Det er ikke bare unge og teknologiinteresserte som har lagt sin elsk til nettbrettene. Harald Olimb Norman hører om stadig flere eldre som har sett hvordan smarte telefonerog nettbrett kan gjøre hverdagen enklere.

– Mange eldre når sine barn og barnebarn ved hjelp av et tastetrykk eller to, enten det er på sms, e-post eller Skype. Uansett hvilken leverandør du går for, starter nettbrettprisene på oppunder kroner 2000.

Test av nettbrett

Nettbrett er ikke bare forbehold de yngre. Her ser du noen av de mange variantene som finnes på markedet.

Foto: Produsentene

TEST: Bare ett nettbrett får terningkast seks

  • Moderne rullator

Rullatorer er ikke lenger hva de var. Hva med rullator i frisk farger – med handlebag som matcher? En nymotens rullator koster i dag rundt 3.000 kroner, opplyser forhandlerne til NRK.no.

– Dette lyder morsomt, er generalsekretærens reaksjon.

Moderne rullator

Det er mye som har skjedd i rullatorverdenen de siste årene.

Foto: Gemino/produsenten

  • Nøkkel- og brillefinner

Hva med en nøkkelfinner som festes på et nøkkelknippe eller andre ting som har en tendens til å «forsvinne»? Skulle noe bli borte, dobbeltklikker du på en knapp, og nøkkelfinneren gir fra seg et høyt pip.

En annen variant er den såkalte brillefinneren, der alarmen er integrert i brillesnoren. Prisene på disse norskproduserte duppedittene ligger på rundt 149 kroner.

Pensjonistforbundets generalsekretær mener flere generasjoner har noe å hente her, bokstavelig talt.

– Her kan du tenke på gave til mor, far og søster også, sier Norman.

Brillefinner

Denne norske dingsen skal gjøre det lettere å finne tingene man «alltid» roter bort.

Foto: Unikia (produsenten)

  • Røykvarsler til mobiltelefon

Denne kan hele familien ha nytte av. Er det røykutvikling i hjemmet, sendes det umiddelbart en varsling til mobiltelefon. En av de vanligste variantene koster i underkant av 400 kroner.

– Denne har jeg ikke hørt om. Det fordres at du må kunne stole på den!

Ifølge produsenten Careto skal produktet være helt trygg å bruke. Daglig leder Ole Jan Rimstad viser til DinSide. nos test av produktet.

–GSM-dekning må være på plass, men dette er noe man tester i det øyeblikk man tar produktet i bruk, sier Rimstad til NRK.no.

Mobiltelefonrøykvarsler

Røykvarsler som «snakker» med mobiltelefonen.

Foto: Firetext (produsenten)

  • Smykkelupe
Smykkelupe

Praktisk smykke?

Foto: Eschenbach (produsenten)

Til den som ser dårlig kan det være hendig å ha en lupe lett tilgjengelig. Lupen henges rundt halsen, og dermed kan din gamle slektning lett sjekke prislappen i butikken, for eksempel. Denne forstørrer 3,5 ganger. Prisen ligger på rett under en femhundrelapp.

– Dette høres ut som en morsom gave, sier generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet.

LES OGSÅ: Her er ekspertenes nye favorittdingser

  • Pilledispenser

For den som trenger hjelp til å ta riktig medisin til riktig tid, finnes flere løsninger. Noen av de mest avanserte dispenserne er automatiske, noe som gir én dose om gangen til riktig tid. Men avanserte pilledispensere er ikke gratis, og norske forhandlere selger de mest avanserte for drøyt 2.000 kroner.

Pilledispenseren er noe Pensjonistforbundet kjenner godt til.

– Et ikke ukjent produkt, forteller generalsekretæren.

Pilledispenser

Pilledispenser med moderne vri til et par tusenlapper.

Foto: Dignio (produsenten)

Har du noen erfaringer med disse eller andre produkter for de eldre? Del erfaringene i kommentarfeltet under.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)