Gammel trampoline gjør stor skade

Om trampolinen i hagen har vært med på moroa noen sesonger, gjør du lurt i å sjekke hvilken stand den er i.

Lars Jørgen Fjeld

DSB oppfordrer trampolineeierne til å se etter svakheter. - Hverken plast eller stålfjærer lever evig, sier avdelingsleder Gunnar Wold.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Trampoliner faller inn under reglene i produktkontrolloven. Denne stiller krav til at produkter ikke skal medføre helseskade.

Det betyr blant annet at produsenter og importører skal levere trampoliner med god polstring av kantene, fjærer med god kvalitet, tilfredsstillende stålkvalitet, monterings- og brukerveiledning med mer.

Vær og vind

Men når trampolinen har stått i hagen i vær og vind en periode, kan det oppstå svakheter i konstruksjonen.

Dette gjør du lurt i å sjekke hyppig.

Flere skader

- Vi oppfordrer alle til å sjekke trampolinene fortløpende under bruk, og ikke bare når de settes bort om høsten eller tas frem om våren, sier avdelingsleder Gunnar Wold ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NRK.

Wold frykter at skadeomfanget vil øke ettersom trampolinene rundt i norske hager eldes.

Han mener både stativ, hoppematte, fjærer og sikkerhetsnett bør sjekkes regelmessig.

Rust og svakheter

trampoline

Hagetrampoliner finnes i alle størrelser og varianter.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Han forteller at trampolineprodusentene er pålagt å legge ved et anbefalt vedlikeholdsprogram, i tillegg til monteringsanvisningen.

Etter en del alvorlige ulykker mener avdelingslederen at folk begynner å ta sikkerhetsregler på alvor.

- Det er brukeren av trampolinen som har hovedansvaret. Men det virker som om folk begynner å ta faren for skader seriøst nå. Det er jo ikke noe leketøy dette, mener Gunnar Wold i DSB.

- Finner du rust eller annen skade, for eksempel en forskyvning, er det grunn til å være forsiktig, sier Wold.

LES OGSÅ: Overlege advarer mot trampoliner

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)