NRK Meny
Normal

Dingsen som kan redde boligen din

Hvis boligen din treffes av lynet er det gjerne TV-en som ryker først. Sommeren er høysesong for lynnedslag, og juli er intet unntak.

Galvainsk skille

En galvanisk skille brukes for at en eventuell isolasjonssvikt (jordfeil) ikke skal spre seg til resten av anlegget.

Foto: Skjermdump / Siba

Sola lar vente på seg etter å ha tapt kampen mot regn, regn og atter regn.

I tillegg topper julimåned statistikken for lynnedslag, hvilket kan bety slutten for både TV og sikringsskap.

Verst for flatskjermene

I Norge er det normalt om lag 130.000 lynnedslag per år.

Skulle du være så uheldig at lynet slår ned i boligen din, er det ofte TV-en som ryker først.

– Det er den som er mest utsatt av elektronikken, trolig fordi stikkontakten nesten alltid står i. Vi anbefaler at dere bruker galvanisk skille, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen til NRK.no.

Galvanisk skille brukes til flatskjermer og kabelnett, for at en eventuell isolasjonssvikt (jordfeil) ikke skal spre seg til resten av anlegget.

– En TV er veldig følsom, og det viktigste for å beskytte mot lynnedslag er å dra ut stikkontakten på følsomme ting som PC-utstyr, TV-skjermer og annen finelektronikk, sier Trond S. Andersen, fagsjef på brannteknikk ved Norsk brannvernforening til NRK.no.

Hafslund viser til at det enkle er ofte veldig bra. Når du drar på ferie og vet at du ikke skal bruke tingene på en stund, er det bare å ta ut støpselet.

– Husk også antennekontakten. Det er ikke så vanlig nå lenger at lynet finner veien til TV-en via antennen, men da det kan skje lønner det seg å ta ut antennestøpselet i tillegg, sier Kjell Stamgård, informasjonssjef i Hafslund til NRK.no.

Gjelder også tv-spill

Stamgård påpeker at finelektronikk også er TV-spill.

– Veldig mange barn har gjene Nintendo, Playstation eller andre spill. Husk å fjerne støpselet fra dette også, oppfordrer han.

Blir det kraftig lynvær når du er hjemme, bør du dra ut støpselet da også.

– Er du usikker på om boligen din har de nødvendige sikringene mot lyn og torden kan du ta kontakt med en elektriker. Det finnes mange gode løsninger, og elektrikeren finner trolig noe som passer din bolig, forklarer han.

Husk overspenningsvern

Fra 1. juli 2010 ble det påbudt med overspenningsvern i sikringsskap på nye boliger.

– Det er et veldig godt tiltak å montere det hvis du ikke allerede har det fra før. Det tar unna det meste, oppfordrer Andersen.

Lyn og torden gjør at luften er ladet med elektrisitet som prøver å finne veier til jord. Noen ganger går den via strømkabler, gjennom hus, og via husholdningsapparater til jord.

Slike overspenninger kan forårsake umiddelbare skader på elektriske apparater, eller skader på disse som først dukker opp etter en stund.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.