Hopp til innhold

Fyllesyke kan bli historie

Forskere i London jobber nå med et nytt stoff som etterlikner alkoholens behaglige rus, uten å gjøre deg avhengig eller fyllesyk.

Kanskje blir det mulig å oppleve avslappende «alkoholrus» uten å få skallebank dagen etter.

Kanskje blir det mulig å oppleve avslappende «alkoholrus» uten å få skallebank dagen etter.

Foto: Colourbox

Hvor mye tåler du? Prøv promillekalkulatoren.

Hvor fint ville det ikke vært om man kunne føle seg full uten å dumme seg ut og ødelegge morgendagen?

Ved Imperial College London jobber flere forskere med å utvikle et stoff som kan erstatte alkoholens positive effekter uten de negative bivirkningene, skriver Telegraph .

Skru av rusen

Den britiske professoren og rusmiddelforskeren David Nutt, har en visjon om en verden hvor alle kan drikke så mye de vil uten å bli fulle.

Når man ikke lenger vil være full, kan man bruke et antistoff som avslutter rusen.

Han har tro på å finne det stoffet som likner mest på alkohol, og skreddersy det til samfunnets behov, skriver Jyllands-Postens forbrukerportal på nett.

Gave til folket

David Nutt mener at det nye stoffet, som med stor sannsynlighet vil kreve en form for lisens, vil være en gave til folkesunnheten.

Dette fordi alkohol kan lage store skader.

Tall fra Folkehelseinstituttet for 2008 viser at omlag 70.000 nordmenn drikker alkohol tilsvarende en kvart liter brennevin hver dag.

Valium

David Nutt, professor og rusmiddelforsker

David Nutt, professor og rusmiddelforsker

Foto: Ian Nicholson / Scanpix

David Nutt forsøker å utvikle et syntetisk stoff av valiumliknende kjemikalier, som påvirker nervene i hjernen og gir deg en behagelig og avslappende følelse.

Men i motsetning til alkoholen påvirker ikke stoffet de delene i hjernen som styrer humørsvigninger og gir avhengighet.

Professoren har selv deltatt i forsøket med benzodiazepiner og opplevd hvordan rusen avbrytes i løpet av få minutter.

Kan være mulig

Alle benzodiazepinerer har effekter som likner alkohol.

Mange har forsøkt å lage angstdempende og beroligende midler som ikke gir avhengighet i flere år, men enn så lenge har ingen klart det.

Liliana Bachs ved Folkehelseinstituttet.

Liliana Bachs, Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

Foto: Pressebilde

– Det David Nutt ønsker å lage, er et nytt rusmiddel som kan være et bedre alternativ til alkohol. Han ser for seg en ny type benzodiazepin, som kan gi rus og angstdempning, men uten å gi avhengighet. Det ville i så fall være noe helt nytt, sier Liliana Bachs, avdelingsdirektør ved divisjon for rettstoksikologi ved Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

Det man hittil har prøvd, er å beholde den angstdempende og søvngivende effekten av benzodiazepiner uten å forårsake verken rus eller avhengighet.

Lenge igjen

David Nutt er klar over at han har en lang vei igjen før han får det nye stoffet godkjent.

Kliniske forsøk er svært dyre, og det er ikke bestemt hvem som skal betale.

Han forteller at den tradisjonelle alkoholindustrien ikke har vist interesse for prosjektet, men at noen land eventuelt kunne blitt overtalt til å støtte prosjektet.

– Dette, som medikamentindustrien har brukt betydelig krefter og penger på, og som hadde forbedret livet til mange angstpasienter, har man ikke lykkes med etter mange års forskning. Jeg kan derfor ikke se at Nutts visjon er noe som kan være rundt hjørnet, mener Bachs ved Folkehelseinstituttet.

Hun forteller at det allerede finnes anexate, som er en motgift mot benzodiazepin.

– Dette stoffet gis i sprøyteform på sykehus og tar bort virkningen av medisinen (inkludert rusen) i løpet av få minutter, sier hun.

Dersom Nutt har funnet opp en form for benzodiazepin som ikke er avhengighetsdannende, er det mulig å komme ut av denne virkningen med anexate i løpet av kort tid.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)