Frykter resistent influensa

Forskere er redd konsekvensene hvis det utvikles influensavirus som er resistente mot Tamiflu.

Influensa
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- For utbredt bruk av influensavaksinen Tamiflu kan føre til resistente influensavirus, frykter svenske forskere.

I verste fall kan det bety at legemiddelet, som også brukes til behandling og forebygging av vanlig, ufarlig influensa, vil være uten virkning når det eventuelt bryter ut ny influensa-pandemi.

Forskerne advarer mot for omfattende bruk av legemiddelet og mener den bare bør gis når det er helt medisinsk nødvendig, melder Forskning.no

Bekymret

Forskerne fra Universitetet i Umeå har funnet ut at Tamiflu ikke brytes ned i kloakksystemet, men spres til vann og vannsdrag i naturen.

- Vi er bekymret hvor legemiddelet blir av når det skilles ut av kroppen, skriver forskerne i studien som ble publisert i Public Library of Science.

Tamiflu

Flere land har hamstret influensavaksinen Tamiflu.

Foto: WONG MAYE-E / AP

Stoffet kan bli tatt opp i naturen av dyr som er bærere av influensavirus. Hvis konsentrasjonen av oseltamivir, som er legemiddelet Tamiflu består av, blir stor nok, kan viruset utvikle motstandsdyktighet mot middelet.

- Kan bli alvorlig trussel

- Hvis en slik resistens hos virus i for eksempel fugler får stor utbredelse, vil det utgjøre en alvorlig trussel mot mennesker, sier professor i smittevern ved Universitetet i Uppsala, Björn Olsen.

Frykten er at resistente virus skal endre egenskaper og spre seg fra dyr til mennesker. Hvis viruset samtidig har utviklet resistens mot oseltamivir, finnes det per dags dato få effektive legemidler mot influensavirus.

LES OGSÅ: - Influensafaren er overdrevet

- Vi følger med

- Risikoen for at det uvikles resistens mot antivirale midler er noe vi generelt er redd for, og vi følger med på dette, sier divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet Hanne Nøkleby.

I enkelte land hvor det brukes mer Tamiflu enn i Norge, har det allerede vært tegn til forsiktig resistens mot enkelte virustyper.

- Det gir grunn til ettertanke, sier hun.

- I Norge brukes Tamiflu relativt beskjedent - og vi er nøye at legemiddelet brukes riktig, sier Nøkleby.

  

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)