Frykter at opptil 200.000 blir syke av vannet

Nasjonalt Folkehelseinstitutt frykter at mellom 100 000 og 200 000 nordmenn blir syke av drikkevannet sitt hvert år. Her er symptomene du bør se etter.

Eldre kvinne med vannglass

Infeksjon med Giardia og Cryptosporidium kan blant annet gi kraftig diaré og sterke magesmerter, som kan vare i ukevis.

Foto: JEAN MICHEL MAZET / Colourbox.com

- Det er vanskelig å vite om du er blitt syk av drikkevannet fordi symptomene som magesmerter,oppkast og diarè ligner vanlig omgangssyke. Derfor antar vi at mange flere blir syke av drikkevannet enn det blir registrert, sier Truls Krogh, avdelingsdirektør for vannhygiene ved Folkehelseinstituttet.

Avdelingsdirektør Truls Krogh ved Folkehelseinstituttets avdeling for vannhygiene.

Truls Krogh, avdelingsdirektør for vannhygiene ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

- Måten det oftes oppdages på er dersom helsevesenet registrerer at veldig mange blir syke med de samme symptomene i samme distrikt, sier han.
Krogh understreker at dersom det ikke blir fart på utskiftingen av vannledningsnettet, vil det bli en fare for enda flere vannbårne sykdommer.

Kokevarsel

Vannverket skal riktignok varsle deg om at vannet må kokes dersom de frykter at vannet kan inneholde helsefarlige mikroorganismer.

Koking dreper mikroorganismer som virus,bakterier og parasitter, men varsles det ikke med en gang så kan du få i deg forurenset drikkevann.

Symptomer:

Både Giardia og Cryptosporidium skilles ut gjennom avføringen og smitter gjennom munnen, enten etter direkte kontakt med smitteførende avføring eller indirekte gjennom matvarer og drikkevann.

Infeksjon med Giardia og Cryptosporidium kan mellom annet kan gi kraftig diaré og sterke magesmerter, som kan vare i ukevis. Giardia-infeksjoner kan behandles med medisin men effekten er ikke like god hos alle, og for Cryptosporidium finnes det ingen effektiv behandling. For personer med nedsatt immunforsvar kan denne parasitten gi en meget langvarig og til dels livstruende diaré.

Truls Krogh ved Folkehelseinstituttet mener det er viktig å påpeke at noen også kan bli smittet av disse parasittene uten å utvikle sykdom.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.