Hopp til innhold

– Euro-kollaps kan gi lavere rente

De økonomiske problemene i Italia kan føre til at rentehevingen i Norge må vente, mener DnB NORs forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, DnB NOR

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB NOR tror ikke den økonomiske uroen i Italia vil få mye å si for norske forbrukere, men råder likevel folk til å være forsiktige med pengebruken i sommer.

Foto: Montasje: DnB NOR/Scanpix

Italias finansminist Giulio Tremonti

Italias finansminister Giulio Tremonti forlater et møte mellom EUs finansministre i Brüssel 12. juli.

Foto: THIERRY ROGE / Reuters

Den siste ukens hendelser i Italia har skapt antydninger til panikk i euro-landene.

Frykten for hva som kan skje om verdens syvende største økonomi kollapser, har fått europeiske børser til å stupe.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl og hennes bank DnB NOR vurderer det riktignok til at Italia har evnen til å tilbakebetale gjelden sin.

Utsetter renteheving

Men dersom de ikke greier det, kan vi være på vei mot en ny finanskrise. Det vil vi merke også i Norge .

– Norge vil utsette å heve renten, vurderer Sandmæl.

Norge greidde seg bra gjennom den forrige nedturen , og en ny nedtur vil derfor kunne virke som gode nyheter for de som har store lån og venter på en varslet renteheving .

Dette vil derimot være en kortsiktig glede. Mistillit i markedene kan gjøre at bankene blir tilbakeholdne med å gi lån, både til privatpersoner og til bedrifter.

– Det som skjer i Italia er selvsagt alvorlig og kan få alvorlige konsekvenser også her i Norge. Det kan føre til at bedrifter legger ned og mange mister jobbene sine, sier Sandmæl.

Øynene på Italia

I starten av denne uken har det økonomiske Europa rettet øynene mot Italia. Landet har nesten vært skjermet fra oppmerksomhet den siste tiden på grunn av krisen i Hellas .

Før helgen begynte det derimot å spre seg en uro rundt den italienske økonomien.

Først kom en melding om at Silvio Berlusconis investeringsselskap Fininvest må betale 560 millioner euro i en korrupsjonssak.

Så begynte det å gå rykter om en mulig nedgradering av Italias statsgjeld, noe som førte til et betydelig fall for italienske bankaksjer.

Krisemøte-rykte

Mandag møttes europeiske toppøkonomer for å diskutere en eventuell spredning av gjeldskrisen i euro-sonen. Nyhetsbyrået Reuters omtalte et møte, som var planlagt for to uker siden, som et «krisemøte» .

Det fikk media, politikere og økonomer til å rette øynene mot Italia samtidig. Italienske myndigheter utløste nermest panikk da de la begrensninger på salg av bankaksjer, et tiltak man ikke har sett siden finanskrisen.

Tirsdag raste børsene. Oslo Børs gikk ned 2,2 prosent like etter åpning. I Milano var det enda verre. Der gikk børsen ned 4 prosent. Også i resten av Europa gikk børsene ned mer enn 3 prosent.

Til sammen siden fredag har børsene gått ned opptil 10 prosent. De største pessimistene mente det nå var over og ut for Italia, og at EU var nær kollaps.

– Kan bli alvorlig

En palle full av euro-sedler

En palle med ferske euro-sedler kommer godt med, men er neppe nok til å rydde opp i pengeproblemene i Europa.

Foto: Bundesdruckerei / Afp

jobbes det på spreng i Europa for å unngå nettopp dette. DnB NOR har tro på at det kommer til å bli en lykkelig utgang.

– Vårt hovedsyn er at de lykkes, slik at uroen avtar og italienerne unngår å komme opp i betalingsproblemer, sier makroøkonom Kjersti Haugland.

– De neste årene vil likevel bli preget av svak vekst og fortsatt høyere ledighet enn normalt i Europa på grunn av behovet for stram finanspolitikk. Dette tror vi kommer til å føre til en svakere euro enn det vi ser i dag, legger hun til.

I verste fall, om det ikke lykkes å stanse økningen i italias statsrenter, og Italia får problemer med å betale for seg, vil situasjonen kunne bli alvorlig.

Det kan ende med oppsplittelse av euro-samarbeidet, og en ny økonomisk nedtur i Europa.

– Ikke svi av feriepengene

Til tross for at norske forbrukere ikke skal ha høye skuldre på grunn av det som nå skjer i euro-landene, oppfordrer forbrukerøkonomen Sandmæl nordmenn til å forberede seg på en økonomisk utfordrende hverdag.

– For å ruste seg til dårlige økonomiske tider gjelder det å ha noe i reserve. En buffer på to-tre månedsinntekter er et minimum, sier Sandmæl.

Hennes råd er å være bevisst på pengebruken fremover, og ikke svi av alle feriepengene og eventuelle skattepenger i sommer, men heller sette av noe til sparing.

– Den beste medisinen mot dårlige tider er oppsparte midler, sier hun.

Sløsing

Det kan bli slutt på sløseriet om vi må gjennom en ny finanskrise igjen.

Foto: Montasje / Colourbox

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)