Det fryktes at svineinfluensaen kan ha blitt mer voldsom de siste 12 månedene fordi ofrene raskere blir dødssyke, melder Mail Online, nettutgaven til den britiske avisen The Daily Mail.
Les også:
Vinterkulden skaper innleggelser
Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.
Foto: Terje Christiansen / NRKIntensivavdelingene ser nøye etter sykdommen når nye personer blir innlagt. Legene oppfordres til å bruke medisiner mot svineinfluensaen ved den minste mistanke om at en pasient er smittet.
Sykehuslederne antar at det kalde været vil føre til en strøm av innleggelser, som vil sette intensivavdelingene under et enormt press.
Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser til NRK.no at her hjemme i Norge har vi ikke kommet skikkelig i gang med influensasesongen.
- Til forskjell fra Storbritannia vet ikke vi om det skal bli svineinfluensaviruset som skal dominere her hjemme, sier FHIs assisterende divisjonsdirektør, Preben Aavitsland.
Lave dødstall
Selv om 14 briter har mistet livet, er dette
Det anslås at hele ni millioner briter, hvilket er en av seks, er smittet.
Det er to ganger nivået fra samme tid i fjor, 36 prosent over normalen og det verste utbruddet av influensa på fem år.
Viruset er vanligst blant de under 65 år.
Preben Aavitsland opplyser at vi har hatt noen få virusfund den siste tiden, men vi har ikke hatt hverken dødsfall eller innleggelser i Norge.
Derimot synes han at situasjonen i Storbritannia er urovekkende.
- Det er litt urovekkende det som skjer i Storbritannia. Derfor minner vi om at gravide og andre som er i risikogruppen bør vaksinere seg, anbefaler han.
Vaksinen dekker A(H1N1), A(H3N2) og et influensa B-virus, som vi har hatt noen tilfeller av.
Norske sykehus er varslet
- Et par hundre på intensivavdeling er mye. Det er klart mange av dem ville ha dødd hvis de ikke var på intensivavdelingen. Det at England har den treningen fra i fjor og kapasiteten på intensivavdelingen gjør at de klarer å håndterer det, beroliger han.
Folkehelseinstituttet har varslet de norske sykehusene om situasjonen i England, og bedt dem se gjennom sine beredskapsplaner og være årvåkne i tilfelle vi får samme situasjon her.
- Hvis det skjer, vil også vi se at mange må på intensivavdelingen. De hadde en kjempegod innsats i fjor og kan bruke erfaringene fra det, mener Aavitsland.
- Mange er immune
Til tross for at man i dag ikke vet hvilket virus som vil dominere når
starter i Norge, tror FHI at mange vil være immune.
- Grunnet den store vaksinasjonskampanjen i fjor, er det mange som er mer eller mindre immune mot influensaviruset. Det gjør at det kanskje er mindre sannsynlig med en bølge av syke personer, sier Aavitsland.
Han tror ikke det kalde været vil føre til at influensasesongen starter tidligere enn vanlig.
- Erfaringsmessige er sesongen på topp i januar og februar, men vi vet ikke sikkert, avslutter han.
Les også:
|