NRK Meny
Normal

- Vi er snart ved «The tipping point»

Det kommer til å gjøre vondt hvis ikke politikerne gjør noe med klimaendringene nå. Det mener journalist Ole Mathismoen.

HØR: Hele intervjuet fra Friluftsmagasinet

 

Ole Mathismoen

Ole Mathismoen.

Foto: Arnulf Møllerstad / NRK

Alle ser ut til å være opptatte av klima som blir våtere, varmere og villrere. Men få journalister kan så mye om dette som Ole Mathismoen i Aftenposten.

Han har reist til internasjonale miljøkonferanser i flere tiår.

Nå har han akkurat kommet med bok: Klima - hva skjer?

Er det noen modige politikere her?

Flere og flere frykter nå det forskerne sier. Dersom ikke langt mer effektive tiltak settes i verk kommer vi snart til et «tipping point» der utviklinga raser fram og alle viktige faktorer som fører til klimaendringer virker samtidig.

Venter vi i fem eller ti år med å ta de grepene som er nødvendige, så kommer det til å gjøre enda vondere og bli enda mer upopulært. Derfor tror jeg at mange er villige til å gjøre noe nå, men vi trenger politikere som legger føringene.

Ole Mathismoen

- Jeg er overraska over at ikke topp-politikere nå står fram og sier til folk at noe omfattende må gjøres, at det kommer til å gjøre litt vondt for å snu det hele. Folk er modne for dette nå, tror Mathismoen.

- Den politikeren som gjør det klart å tydelig viser både mot og klokskap. Den får også mange stemmer.

Sløseriet må bort

Mathismoen tror ikke at det flyreisene våre en skal hakke på, men derimot overforbruket vårt, sløseriet som må reduseres. Her er det er svært mye klimautslipp. Dessuten forbruker vi ellers ekstremt med energi til å lage en hel haug med unødvendige varer.

- Vi drukner snart i søppel. Dette ser stadig flere, og flere blir motiverte.

Ole Mathismoen har brukt mange måneder på å pløye forskningsrapporter.

- De gjør meg til pessimist, men likevel er jeg optimist fordi vi veit nok. Vi veit hva vi må gjøre. Nå står det på politikerne, sier Mathismoen til Friluftsmagasinet på NRK P1. 

HØR: Hele intervjuet fra Friluftsmagasinet

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.