NRK Meny
Normal

- Vi er snart ved «The tipping point»

Det kommer til å gjøre vondt hvis ikke politikerne gjør noe med klimaendringene nå. Det mener journalist Ole Mathismoen.

HØR: Hele intervjuet fra Friluftsmagasinet

 

Ole Mathismoen

Ole Mathismoen.

Foto: Arnulf Møllerstad / NRK

Alle ser ut til å være opptatte av klima som blir våtere, varmere og villrere. Men få journalister kan så mye om dette som Ole Mathismoen i Aftenposten.

Han har reist til internasjonale miljøkonferanser i flere tiår.

Nå har han akkurat kommet med bok: Klima - hva skjer?

Er det noen modige politikere her?

Flere og flere frykter nå det forskerne sier. Dersom ikke langt mer effektive tiltak settes i verk kommer vi snart til et «tipping point» der utviklinga raser fram og alle viktige faktorer som fører til klimaendringer virker samtidig.

Venter vi i fem eller ti år med å ta de grepene som er nødvendige, så kommer det til å gjøre enda vondere og bli enda mer upopulært. Derfor tror jeg at mange er villige til å gjøre noe nå, men vi trenger politikere som legger føringene.

Ole Mathismoen

- Jeg er overraska over at ikke topp-politikere nå står fram og sier til folk at noe omfattende må gjøres, at det kommer til å gjøre litt vondt for å snu det hele. Folk er modne for dette nå, tror Mathismoen.

- Den politikeren som gjør det klart å tydelig viser både mot og klokskap. Den får også mange stemmer.

Sløseriet må bort

Mathismoen tror ikke at det flyreisene våre en skal hakke på, men derimot overforbruket vårt, sløseriet som må reduseres. Her er det er svært mye klimautslipp. Dessuten forbruker vi ellers ekstremt med energi til å lage en hel haug med unødvendige varer.

- Vi drukner snart i søppel. Dette ser stadig flere, og flere blir motiverte.

Ole Mathismoen har brukt mange måneder på å pløye forskningsrapporter.

- De gjør meg til pessimist, men likevel er jeg optimist fordi vi veit nok. Vi veit hva vi må gjøre. Nå står det på politikerne, sier Mathismoen til Friluftsmagasinet på NRK P1. 

HØR: Hele intervjuet fra Friluftsmagasinet

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.