Frukten du ikke må gå glipp av

Den er ikke bare god – den er knallstoff for helsen også.

Frukt

– Du bør spise frukt i alle farger – da sikrer du deg flest mulig av de gode vitaminene og antioksidantene, sier Elisabeth Skjegstad, markedssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no (foto) / NRK.no (montasje)

Hender det at du står ved fruktdisken og lurer på hva i all verden for slags skapning som ligger der?

Det har kommet en hel rekke eksotiske frukter til Norge.

Ikke et vondt ord om epler og appelsiner, men du har altså en rekke alternativer å velge blant – som kan være minst like gode og ikke minst sunne.

Elisabeth Skjegstad

Elisabeth Skjegstad, markedssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt

Foto: Frukt.no

– Du bør spise frukt i alle farger – da sikrer du deg flest mulig av de gode vitaminene og antioksidantene, sier Elisabeth Skjegstad, markedssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Jeg tror man får et gladere liv når man varierer i matveien – også på fruktfronten. Ikke minst er det en fin måte å lære barna mangfold i kostholdet. Frukt er jo ikke noe skummelt ord.

Her får du fire frukter du kanskje ikke har våget å prøve før:

Rambutan

Rambutan

Rambutan.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

– Denne er søt og god. Jeg setter den gjerne frem når jeg får besøk, eller jeg kjøper med meg en kurv hjem når jeg bare vil kose meg, sier Elisabeth Skjegstad.

– Jeg er klar over at den ser skummel ut, men den er absolutt verd å prøve. Den har en venn i litchi-frukten, som kanskje flere kjenner til. Rambutan selges i en rekke større dagligvarekjeder nå.

Bra fordi:

Rambutan er rik på C-vitamin og mineraler.

Slik skal den være:

Rambutan skal ha mørkerødt eller kastanjefarget skall. Hårene som dekker frukten skal ikke være visne eller inntørket. Lagringstemperatur 8 – 12°C. Pass på at den ikke lagres for kjølig, da det kan oppstå kuldeskader.

Ugli

Ugli

Ugli.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

– Litt stygg er den. Det er jo slik den har fått navnet sitt også, men den skal ikke undervurderes, sier Elisabeth Skjegstad.

– Det er en slags mellomting mellom appelsin og grapefrukt. Du bruker den som en appelsin, men den er altså mindre søt.

Bra fordi:

Ugli har som alle sitrusfrukter mye C-vitaminer.

Slik skal den være:

Ugli skal ha gulgrønt skall som ofte kan ha små brune flekker. Dette er helt normalt for frukten. Ugli skal være fri for bløte flekker og soppvekst. 8 – 10°C. Kan lagres i uker ved optimal temperatur og fuktighet.

Sharon

Sharon

Sharon.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

– Den ser jo ut som en gul, liten tomat, bare litt mer gjennomsiktig, sier Skjegstad.

– Smaken er annerledes, selvsagt. Den er søt, god å spise som den er, eller du kan ha den i fruktsalat eller i frokostblandingen din. Den er også god til is.

Bra fordi:

Sharon inneholder mye karoten som omgjøres til A-vitamin i kroppen. 100 g sharon dekker dagsbehovet for A-vitamin. Den inneholder også en del C-vitaminer og mineraler – særlig kalium. Sharon er en energigivende frukt som ikke feter.

Slik skal den være:

Sharon skal ha et glatt og blankt skall. Fargen skal være jevn og frukten skal være ren og hel uten sprekker. Moden sharon vil ha en noe mørkere farge enn mindre moden og gi lett etter for trykk. Av og til kan sharon ha brune flekker i skallet og i fruktkjøttet. Dette betyr ikke nødvendigvis at det er noe feil på frukten, men kun det høye innholdet av sukker og at den er fullmoden. Den bør da spises raskt.

Pomelo

Pomelo

Pomelo.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

– Her har du en stor sitrusfrukt – mye større enn appelsin. Skallet er veldig tykt, men det går godt an å skrelle likevel, sier Skjegstad.

– Pomeloen spiser du naturell, eller du har den i salaten. Det har kommet en del av den i butikken nå, og jeg anbefaler folk å prøve.

Bra fordi:

Pomelo inneholder mineraler og C-vitamin. Den er kalorifattig og har en anelse av bitterstoffene naringin og kinin.

Slik skal den være:

Pomelo skal være ren og fri for sprekker, bløte flekker eller misfarging av fruktkjøttet. Skallet skal være blankt og fast uten mugg. Mindre flekker kan forekomme på skallet, men dette er ofte som resultat av vindstøt under vekstperioden og har ingen betydning for kvaliteten. Lagringstemperatur 10 – 12°C. Pomelo har meget god holdbarhet og kan lagres i uker. Holdbarheten kan variere noe mellom de ulike sortene.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.