Hopp til innhold

Fristende mat for kreftsyke

Når du er så kvalm at du knapt orker en kjeks om dagen og alt du putter i munnen smaker metall - hva kan du klare å spise da?

Hanne Frosta

Tenk små porsjoner med nye smaker, anbefaler kokebokforfatter Hanne Frosta.

Foto: Gyldendal/Kreftforeningen

Hanne Frosta og Anne Lise Ryel

Hanne Frosta sammen med generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Foto: THMBA / Thomas Barstad Eckhoff
NRK Puls viste denne uka dokumentaren « Fuck cancer » om kost- og treningsguruen Chris MacDonalds kamp mot farens uhelbredelige kreftsykdom.

Faren la om kostholdet fullstendig, og begynte blant annet å innta store mengder kålgrønnsaker og hvitløk . Han fikk et betydelig lengre liv enn kreftlegene hadde trodd.

Men for mange kreftpasienter er tanken på å drikke most spinat med brokkoli temmelig fjern.

- For mange handler det i hvert fall i perioder om hva du kan klare å spise, og om å klare å spise noe i det hele tatt, sier kokken Hanne Frosta til NRK.no.

Lite, nøytralt og enkelt

I høst gav den anerkjente kokken ut kokeboka «På bedringens vei» i samarbeid med Kreftforeningen. Selv om det er fokus på sunne og gode råvarer, er hovedpoenget rett og slett å få pasienten til å spise.

- Kreftbehandling forandrer gjerne smaksopplevelsen. Mange beskriver en metallisk bismak. I tillegg er man gjerne kvalm og mangler appetitt, forteller Frosta.

Hun fikk idéen til boka da hun for flere år siden underviste pleiepersonell ved Haukeland universitetssykehus i små retter de enkelt kunne lage til på avdelingene.

- I stedet for å tenke fulle måltider, er det viktig å lage til små smakebiter. Enkle, små ting som gjerne er anrettet på et lite tefat. I stedet for suppe i en suppeskål, kan man servere litt suppe i en kaffekopp, foreslår Frosta.

- Det viktigste når man er så syk, er at man får i seg noe i det hele tatt. Små porsjoner er lettere, og det kan være lurt at maten smaker og lukter nøytralt, fortsetter hun.

Ikke lag favorittmaten

Som pårørende til kreftsyke vil man gjerne gjøre det beste for at den som er syk skal få lyst til å spise. Resultatet er ofte at kreftsyke får servert yndlingsmaten sin, for «det må de vel i hvert fall spise».

- Faktisk råder vi til at man holder seg helt unna mat som man tidligere likte veldig godt. Lag heller mat som smaker annerledes enn det du er vant til, oppfordrer Frosta.

I kokeboka har hun lagt vekt på uvanlige smakskombinasjoner. Mat som man ikke vet hvordan skal smake, kan heller ikke smake annerledes.

- I tillegg er alle oppskriftene slik at man ikke får matos. Ofte kan lukta under matlaging være til stor plage for kreftsyke, sier Frosta.

Nøytrale smaker for såre munner

Eli Svarstad

Tilby små måltider og ros pasienten for det som tross alt blir spist, råder Eli Svarstad i Kreftforeningen.

Foto: Kreftforeningen

Eli Svarstad i Kreftforeningen var prosjektleder for boka og jobber også til daglig med kost og kreft.

- En stor utfordring for kreftpasienter, er at mange får såre slimhinner i munnen. Både cellegift og strålebehandling har ofte den bivirkningen, forteller Svarstad til NRK.no.

- Dermed får man ikke bare problemer med matlyst og smak, men også at man har en munn som det er vanskelig å putte mat i, fortsetter hun.

Både varm mat, syrlig mat, sterk mat og salt mat gir ekstra smerter. De fleste foretrekker nøytrale smaker, lite salt og mat som er bearbeidet slik at den er lett å få i seg.

- For eksempel må grønnsaker kokes godt slik at de er myke. Supper og puréer fungerer godt, sier Svarstad.

Ta kontrollen - og skryt!

Pårørende spør ofte pasienter med dårlig matlyst hva de har lyst på. Da er det lett å få svaret «ingenting»!

- I stedet kan det være lurt å si «i dag har jeg laget...», «i dag vil jeg du skal prøve...» eller «i dag anbefaler jeg...».

- Et annet godt råd er å servere små porsjoner, og rydde bort maten så snart pasienten er forsynt. Skryt av det man tross alt har spist, oppfordrer hun.

Har man dårlig matlyst, fungerer det best med små porsjoner til faste tider.

- Som pasient bør man tenke på maten på samme måte som medisiner. Ingen gleder seg vel til å ta en pille til fast tid hver dag, men man gjør det likevel, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)