Lett å gi maten skylda
Foreldre setter barn på diett for sikkerhets skyld. Det bekrefter seksjonsoverlege Ragnhild Halvorsen ved Voksentoppen senter for astma og allergi i Oslo. Ved kløe, utslett og urolig oppførsel er det lett å gripe til maten, og tro at det er maten som gjør at barnet reagerer. Det kan være maten, men det trenger ikke være det, sier Halvorsen.
Hun understreker at det ikke er farlig å holde barna unna for eksempel godteri eller sitrusfrukter, men når det blir mange matvarer, eller streng diett, kan dette være alvorlig for barna.
-Foreldre gjør så godt de kan, og hører ofte på gode råd fra venner naboer og ukeblader. Alle vet om noen som er blitt friske av å legge om kostholdet, sier Halvorsen.
Stiller sin egen, gale diagnose
Mange foreldre setter barna sine på diett for å være sikker på at de ikke får i seg matvarer de kan reagere på. En tredjedel av småbarnsforeldrene i Oslo mente at barna deres reagerte på ulike typer mat.
Internasjonale studier viser at en fjerdedel av befolkningen mener de reagerer på mat. I virkeligheten er tallene mye lavere, ned mot 1 prosent for voksne, og 5-8 prosent for barna. Dette betyr at mange barn unødvendig må være ekstra nøye med hva de spiser.
Lave og underernærte
Undersøkelsen fra Oslo viser da også at barna ikke fikk dekket behvoet for kalk, mineraler og vitaminer. Barna var kortere av vekst enn gjennomsnittet, og frykten er at barna helsemessig tar skade av slike strenge dietter dersom ikke foreldrene passer på å gi melkerstatning og andre kosttilskudd.
Forsker Merete Eggesbø ved folkehelseinstituttet sier at 2,5 prosent av småbarna i Oslo står på streng melke- eller eggfri diett, for hvert 5. barn er dette helt unødvendig. De strengeste diettene er svært vanskelige å følge, og krever mye arbeid, tid og penger fra foreldrenes side.
La legen avgjøre
Seksjonsoverlege Ragnhild Halvorsen oppfordrer alle foreldre til å kontakte lege før de setter i gang med dietter.
-Det er viktig å få en diagnose før diett innføres, slik at barnet slipper å være anderledes uten grunn.
Halvorsen mener at også legene må bli flinkere til å ta dette problemet alvorlig, og ikke bare støtte foreldrene i deres mistanker om allergi.
Fører til spiseforstyrrelser?
-Det er forsket lite på psykiske virkininger av å gå på diett, men vi kan jo tenke oss hvordan det påvirker barnet å alltid være den som ikke kan spise det de andre spiser og alltid være den som har med seg matpakke i selskap. Frykten er at dette utvikler seg til aversjon mot mat, og i verste fall spiseforstyrrelser, sier Halvorsen.
av Hilde Torgersen, PULS
Tilrettelagt for nett av Solveig Husøy