SE OGSÅ: Herman Friele svarer FBI
SE OGSÅ: Reklamen og virkeligheten
SE OGSÅ: Kaffemarkedet og Friele
Forbrukerinspektørene har besøkt kaffefarmene i Kenya. Forholdene for de ansatte er elendige. Arbeiderne får ikke lønn, og de mangler det mest nødvendige som mat og klær.
Store overskudd
Samtidig går de multinasjonale og de norske kaffeselskapene med store overskudd. I fjor hadde de fire store innen norsk kaffeimport, Kaffehuset Friele AS, Joh. Johannson Kaffe AS, COOP Norge Kaffe AS og Kjeldsberg Kaffebrenneri AS et overskudd før skatt på til sammen 220 millioner kroner.
Elendige forhold
Kaffehuset Friele er Norges største kaffeprodusent. For snart ett år siden fokuserte Magasinet, Dagbladet på forholdene på de kenyanske kaffeplantasjene. Friele ble den gang tvunget til å melde seg inn i Initiativ For Etisk Handel. Forbrukerinspektørene kan konstatere at dette ikke har hatt noen betydning for de kenyanske kaffearbeiderne. Situasjonen har snarere blitt enda verre.
Friele svarer
Herman Friele mener at det hjelper lite om han deler av sin rikdom. Det eneste som monner vil være en kaffeskatt betalt av forbrukerne. Dessuten må kaffearbeiderne selv ta ansvar for sin egen situasjon, sier Friele til FBI.