Fraråder unge hårtransplantasjon

Dersom man tar hårtransplantasjon i altfor ung alder, kan resultatet bli verre enn utgangspunktet. Blir man helt skallet, har man nemlig ikke nok hår å ta av etter hvert som hårtapet øker.

Wayne Rooney før og etter hårtransplantasjon.

Manchester Uniteds Wayne Rooney (25) viste frem hodet sitt på Twitter et par dager etter hårtransplantasjonen i juni. Eksperter fraråder så unge mennesker å gjennomgå behandlingen.

Foto: Scanpix/privat

25 år gamle Wayne Rooney sto i juni åpent frem med sitt noe blodige hode etter en hårtransplantasjon.

Når unge menn som Manchester-spissen fikser på sin skrantende hårmanke, påvirker det også andre til å gjøre det samme.

I Storbritannia ønsker nå menn helt ned under 20 år hårtransplantasjon, men eksperter anbefaler å vente til man nærmer seg 30.

Les også: Her er Rooneys nye manke

Klaser av hår på feil sted

– Hvis du tar operasjonen når du er veldig ung – og du senere blir helt skallet – har du ikke nok hår til å følge hårtapet, sier Bessam Farjo, som driver Farjo Medical Centre til BBC Radio, Newsbeat.

– Du kan da ende opp med klaser av hår på feil sted, og helt uten hår andre steder på hodet. Dette er ikke pent og vanskelig å fikse, sier han.

Hårtransplantasjon er en type kosmetisk kirurgi som i de fleste tilfeller innebærer flytting av hårsekker fra bakhodet eller sidene av hodet til skallede eller tynnhårede områder.

Hårsekkene inneholder mellom ett og fire hårstrå og vil som regel produsere hår hele livet ut.

Bessam Farjo bekymrer seg over at noen klinikker synes å være mer opptatt av å tjene penger på dette enn å ivareta kundenes ve og vel.

Les også: - Ta hårtap med humor

– Må gjennom samtaler

Poseidon Medisinske hårklinikk er Norges største klinikk for hårtransplantasjoner. Her behandler de mer enn 500 personer årlig, bare i Oslo.

Styreleder Alv Birger Aronsen holder med Farjo i hans advarsler mot å foreta behandlingen i for tidlig alder.

– Folk blir jo lei seg når de for eksempel får viker, men de må vite at de antakeligvis kommer til å miste hår andre steder, og dermed er runddansen i gang, sier Aronsen til NRK.no.

– De yngste som kommer til oss er i 20-årene, og disse blir gjort oppmerksomme på hva de må vente seg av eventuelle ekstra behandlinger og så videre. De må gjennom samtaler med lege, og legen avgjør hvorvidt det vil være hensiktsmessig for vedkommende med en transplantasjon, sier han.

Les også: 150 000 kosmetiske inngrep daglig

Ingen aldersgrense

Det er ingen regler om aldersgrense for hårtransplantasjoner, verken i Storbritannia eller Norge.

Har dere noen retningslinjer for hvor unge mennesker som kan få behandlingen?

– Ikke annet enn at personer under 18 år må ha med seg foreldrene sine, sier Aronsen.

– Men det er noe veldig spesielt hvis så unge mennesker ønsker hårtransplantasjon. De aller fleste kundene våre er mellom 35 og 40 år, og de kommer i hopetall, sier han.

Hårtransplantasjon er faktisk så populært at klinikken nylig har utvidet kapasiteten og ansatt flere leger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)