Fotskader av barnesko

Sko for barn er ikke tilpasset barnas fot, viser en ny undersøkelse.

Barnesko (Illustrasjonsfoto)
Foto: colourbox.no

Sko er viktig når barn skal ut og oppdage verden. Men nå viser det seg at de fleste barnesko ikke passer til små barneføtter. Det kan gi fotskader som kan følge barnet resten av livet, skriver Politiken.

En dansk forsker har fulgt 60 vanlige barn siden de gikk i barnehagen. I dag er ungene 12 år, og ni av ti har allerede får skader på føttene i varierende grad.

– Hvis barn bruker for smale sko som presser tærne inn mot hverandre, så blir føttene formet av skoene de bruker dag ut og dag inn. Knoklene bøyes, og barna kan i verste fall få såkalte hammertær, sier lektor Dorte Frellsen ved Pedagodutdannelsen i Slagelse.

Ikke bedre med dyre sko

Tær (Illustrasjonsfoto)
Foto: colourbox.no

Problemet er ikke at barna har gått i billige sko. Dyre motesko er like ille for føttene som billigere sko.

– Det er i det hele tatt få sko på markedet som har en funksjonell form for barns føtter.

Ifølge Dorthe Frellsen er løsningen å la barn gå barbeint så ofte som mulig, og å kjøpe sko som er formet slik at de gir rom for tærne.

Undersøkelsen skal presenteres på en vitenskapelig konferanse på Gentofte Hospital i dag.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.