NRK Meny
Normal

Fortsetter med snowboard fordi det er gøy

Mange idretter handler om prestasjoner og plasseringen. Når du står på brett, handler det om å ha det gøy sammen med venner.

Video SNOWBOARD-130212-PU19

Tre unge gutter forteller hvorfor de sluttet med annen idrett, men fortsatte å stå på snowboard. Video: Ole Jørgen Kolstadbråten.

Gunnar Breivik

Jeg tror mye av grunnen til at snowboardsporten holder på ungdommen, er at barn og unge har kunnet drive frem noe selv, sier Gunnar Breivik.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Dagfrid Forberg

Du konkurrerer bare med deg selv, og lærer deg de triksene du vil, sier Dagfrid Forberg.

Foto: NSBF

Når jentene blir 13 og guttene blir 15 år gamle, slutter svært mange av dem med idretten de har holdt på med i mange år.

Særlig håndball og fotball sliter med å holde på medlemmene.

Men for snowboardmiljøet er ikke dette et problem.

LES OGSÅ: Test av actionkameraer på snowboard

Holder på medlemmene

Det er ikke like mange medlemmer i snowboardforbundet som i andre idretter.

Men medlemmene slutter ikke i tenårene, og det er i tillegg mange som kjører brett uten å være medlem av en klubb.

– Jeg tror mye av grunnen til at snowboardsporten holder på ungdommen, er at barn og unge har kunnet drive frem noe selv. I begynnelsen var det ikke mange som hadde peiling på dette, og utøverne kunne prøve nye ting selv uten trener, sier Gunnar Breivik, professor i samfunnsvitenskapelig fag ved Norges idrettshøyskole (NIH) til NRK.no.

Han forteller videre at det er en internasjonal ting som er kul, og som gir signaler om en egen livsstil.

– I tillegg er det gøy. Det er ikke så lett å få til med en gang, men utfordrene og gøy når de klarer det, legger han til.

LES OGSÅ: Alt om Snowboard-VM

Mer lek enn konkurranse

Snowboardforbundet mener et veldig sentralt begrep er indre motivasjon.

– Det er høy eierskap til aktiviteten man driver. Personene aktiviserer og organiserer seg selv og sine venner, og har mindre ytre press og rammer, sier Dagfrid Forberg, generalsekretær i Snowboardforbundet til NRK.no.

Hun tror også det har mye å si at ungdommen velger idretten selv, og har en stor grad av egenorganisering. Egenorganiseringen kan i seg selv være noe positivt, og gi masse eierskap og motivasjon.

– Det er mye lek i aktiviteten, i tillegg til at det er enkelt å drive på på tvers av nivåer, legger hun til.

Venner kan ha det gøy på snowboard, og kjøre sammen uavhengig av om den ene kjører straight air over hoppet, den andre øver på en 720-rotasjon, eller bare kjører forbi hoppet.

– Så handler mye av det sosiale om å bli glad og gearet når noen klarer et tricks de har prøvd på, og rose hverandre når det går bra, påpeker hun.

Det er også vanlig å filme hverandre i bakken, og lage små videosnutter av hverandres kjøring.

– Det sosiale som skjer sammen med aktiviteten, er noe jeg tror er en viktig del av hvorfor mange velger snowboard eller lignende egenorganiserte idretter i ungdomsalderen, sier hun.

LES OGSÅ: – Kunne vært faren til noen av kjørerne

Henger med venner

Mange idretter handler mye om prestasjoner og plasseringer, men når du står på brett handler det om å ha det gøy sammen med venner.

– Du konkurrerer bare med deg selv, og lærer deg de triksene du vil, opplyser hun.

Forberg tror ikke klesstilen er avgjørende for at ungdommen står på brett, men at det er uttrykket for en kultur.

– Det er mer enn bare en aktivitet, det er et uttrykk, en ungdomskutur og en livsstil som jeg tror mange føler seg tiltrukket av. Den er basert på frihet, individualitet i tilegg til at du føler en tilhørighet til noe, avslutter hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.