NRK Meny
Normal

Fortsatt tropisk tømmer i butikkene

Vi kjøper stadig mindre tropisk tømmer. Men kjøkkenbransjen er fortsatt den norske «verstingen». En av de store kjedene stanser nå salget av truet regnskogtømmer.

Inngangsdører laget av afrikansk mahogni.

I en av butikkene fant Regnskogfondets inspektør Vibeke Vatne inngangsdører laget av den truede tresorten afrikansk mahogni. Mange borettslag kjøper slike dører.

Foto: Gunnhild Baade, Regnskogfondet

Tømmerhogst og økende etterspørsel etter tropisk tømmer er viktige årsaker til at regnskogen ødelegges.

Fire av ti butikker innen bransjene kjøkken, møbler, gulv/parkett og byggevarer selger produkter som inneholder treverk fra regnskog eller tropiske tømmerplantasjer.

Det er langt færre butikker enn for få år siden, viser Regnskogfondets årlige tømmerundersøkelse.

Anja Lyngsmark

Anja Lyngsmark i Regnskogfondet er glad for at stadig færre selger varer med truet regnskogtømmer.

Foto: Regnskogfondet

– Nedgangen er oppløftende, og viser at det nytter å sette fokus på den ulovlige hogsten, sier organisasjonens kampanjekoordinator Anja Lyngsmark til NRK.no.

51 av 132 butikker

Det er Regnskogfondet som nå har gransket utvalget av tropisk tømmer i 132 norske butikker. Antall forhandlere er nesten tre ganger så høyt som i fjorårets undersøkelse. Nytt av året er at også møbelbutikker er undersøkt.

Resultatet viser at 51 av de 132 butikkene selger en eller flere varianter av det omstridte tropiske treverket.

Få selger mye

– Det er ekstra hyggelig å konstatere at alle forhandlerne som kom dårlig ut i våre siste undersøkelser har sluttet å selge produkter med tropisk tømmer. Både HTH, Drømmekjøkkenet, Kvik og Gulvspesialisten er nå regnskogfrie, sier Lyngsmark.

Salget og utvalget er ganske lite i flesteparten av de 51 butikkene som har tropisk treverk på lager. Bare et fåtall peker seg ut med et bredere sortiment som står på den internasjonale røde lista over truede treslag, ifølge undersøkelsen.

Stanser salget

«Verstingene» er benkeplater hos enkelte kjøkkenbutikker, mens byggevarehusene kommer spesielt godt ut i årets undersøkelse.

Ifølge Regnskogfondet har kjøkkenkjedene JKE Design og Designa det største utvalget av truede tresorter fra regnskogen. Begge er danske bedrifter med flere butikker i Norge.

Etter å ha blitt informert om resultatet, har JKE Design i dag bestemt seg for å trekke tilbake alt tropisk tømmer fra sortimentet sitt.

– JKE Design er en miljøbevisst virksomhet, og selger utelukkende FSC-sertifiserte heltreplater. Ifølge FSC-sertifiseringen utgjør ikke dette en miljømessig belastning fordi treet kun hentes fra bærekraftige områder, sier firmaets salgsdirektør Claus Nielsen til NRK.no.

– Likevel har vi etter henvendelsen fra Regnskogfondet bestemt oss for å fjerne alt tropisk tømmer fra vårt sortiment. Vi informerer nå butikkene våre om å fjerne de nevnte tresortene, sier Nielsen.

Det har ikke lykkes NRK.no å få en kommentar fra Designa-kjeden.

Kvalitet og pris

Hogstområde i regnskogen i Malaysia.

Flathogst i regnskogen i Malaysia.

Foto: Regnskogfondet

– Tropisk tømmer er ettertraktet av flere grunner. Akasie og eukalyptus er noen av de billigste tresortene som finnes, og mange regnskogstrær som mahogni og wengé har god kvalitet og fine farger, forteller Anja Lyngsmark.

Hun viser til en ny rapport fra Interpol og FNs miljøprogram UNEP, som konkluderer med at så mye som 90 prosent av alt tømmer fra Amazonas, Sentral-Afrika og Sørøst-Asia kan være hogget ulovlig. Se oversikt over truede tropiske tresorter her.

Plantasjer

Regnskogfondet anbefaler alle norske bedrifter å droppe tropisk tømmer, selv om det stammer fra sertifiserte plantasjer.

– Sertifiseringsordningene er omstridte blant annet fordi de godtar hogst av truede tresorter. I tillegg er verken regelverket eller kontrollen av tømmerhogsten god nok. Selv ikke den beste sertifisering er dessverre noen garanti for bærekraftig produksjon, sier Lyngsmark.

Ifølge Regnskogfondet er det heller ikke uvanlig å blande ulovlig hogget treverk med sertifisert tømmer, i en slags hvitvasking av trevirket.

– Og selv om hogst i regnskogen er det største problemet, er også de gigantiske tropiske plantasjene en stor utfordring. De fortrenger den opprinnelige regnskogen og ødelegger livsgrunnlaget for både lokalbefolkning og dyr, sier hun.

Forbud

Siden 2008 er all bruk av tropisk tømmer forbudt i offentlige nybygg i Norge.

– Og fra mars neste år innfører EU nye regler som gjør det straffbart å selge ulovlig hogget tømmer, også i Norge.

– Siden opptil 90 prosent av tømmeret i tropiske land er ulovlig hogget, er det lurt av norske butikker å stanse salget av regnskogstømmer nå, mener Anja Lyngsmark.

LES OGSÅ:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.