En video som dyrevernsorganisasjonen PETA publiserte i november i fjor, viser angorakaniner som blir mishandlet på en uidentifisert angorafarm. I videoen er vi vitne til at kaninene hyler av smerte mens hårene blir revet av.
Den oppsiktsvekkende videoen førte til at flere aktører i klesbransjen besluttet å droppe produksjonen av produkter med angorahår.
Den svenske klesgiganten H&M var blant selskapene som gikk ut og fortalte sine kunder at de umiddelbart ville stoppe produksjonen av klær laget av denne typen hår. H&M skrev på sine nettsider at de ikke aksepterer angorahår.
Likevel er det ikke vanskelig å få tak i angoraklær i H&Ms butikker. En stikkprøve utført av NRK Forbrukerinspektørene viser at kleskjeden fortsatt selger store mengder klesplagg laget av angorahår.
- Les også: H&M-nyheten mange gleder seg over
– Vi kaster ikke funksjonelle klær
Presseansvarlig i H&M Norge, Kristin Fjeld.
Foto: Espen Øyen / NRKH&M lovte bare at de skulle stoppe produksjonen av denne typen klær, men sa aldri noe om at de skulle slutte å selge dem. Dermed vil angoraklær bli solgt frem til lageret er tomt.
– Det er en viktig policy for H&M at vi ikke kaster eller destruerer plagg som er fullt funksjonelle, sier presseansvarlig Kristin Fjeld i H&M Norge til NRK.
Hun sier videre at selskapet har undersøkt forholdene hos sine produsenter, for å sikre seg om at angorakaninene er blitt behandlet på en god måte.
– Vi synes videoen fra PETA er helt forferdelig. Vi reiste ned umiddelbart, for å sjekke at dette ikke forekommer hos disse 20 angorafarmene som leverer til HMs leverandører. Vi fant ingen indikasjoner på at metoden blir brukt, sier Fjeld.
Hun sier videre at de ønsker å ha en føre-var-tilnærming til saken, derfor har de stoppet produksjonen permanent. I en e-post til NRK utdyper hun dette nærmere:
«Ettersom angorafarmene ligger så langt ute i produksjonskjeden, klarer vi ikke å ha 100 prosent kontroll over overholdelse av våre krav», skriver hun til NRK.
Sjokkerende bilder fra dyrevernsorganisasjonen PETA viser hvordan enkelte kaniner er blitt behandlet i produksjonen av angoraklær. H&M sier de ikke har funnet tegn til at noen kaninener er blitt behandlet slikt i produksjonen av deres angoraklær.
Foto: PETAFØLG ANGORADEBATTEN PÅ NRK YTRING:
– Kundene kan føle seg ført bak lyset
Høgskolelektor ved Institutt for markedsføring på BI, Cecilie Staude, er ikke særlig imponert over hvordan H&M har kommunisert med sine kunder i denne saken.
Høgskolelektor ved Institutt for markedsføring på BI, Cecilie Staude.
Foto: Stephan Reis / NRK– Jeg tror forbrukerne opplever en produksjonsstopp som at produkter er fjernet fra hyllene. Men samtidig som produksjonen er stoppet, selges de samme produktene fremdeles, uten at dette er kommunisert til forbrukerne, sier Cecilie Staude til NRK.
Hun tror at valget om å ikke fjerne varene fra hyllene er et dårlig sjakktrekk.
– Forbrukerne vil kunne reagere negativt. H&M er ikke ærlig i sin kommunikasjon, og dermed vil de føle seg litt ført bak lyset når de oppdager dette, sier Staude.
- Les også: H&M trekker tilbake klær
Utydelig kommunikasjon
H&Ms pressesjef beklager dersom noen kunder skulle føle seg villedet av informasjonen fra selskapet.
– Vi kommuniserte at vi stanset produksjonen. Om noen av våre kunder mener at vi har vært utydelige, så er vi lei oss for det. Da skulle vi vært tydeligere på at vi gikk inn i en utfasingsperiode av produktene.
Hun har følgende beskjed til alle som ikke lenger ønsker å bruke angoraklærne sine lenger:
– Kunder som ønsker å levere tilbake produkter, kan gjøre det og få penger tilbake, sier hun.
Stoppet salget av ekte pels – men ikke i Norge
H&M er ikke alene om å stoppe produksjonen av omstridte klær. Eksempelvis har svenske Svea kuttet ut ekte coyote-pels i sine jakker.
– Det er viktig for oss at produksjonen ikke fører til mishandling av dyr. Av den grunn bestemte vi oss for å slutte med ekte coyote-pels for over ett år siden, sier styreformann Magnus Engedahl i Svea, til NRK.
FBI-programleder Marit Evertsen Grimstad med en Svea-jakke av merket Miss Smith med ekte coyote-pels.
Foto: Espen Øyen / NRKMen selv om produksjonen av jakker med ekte pels er stoppet, selger bedriften fortsatt ut varelageret i norske butikker. I svenske butikker er derimot jakkene med ekte pels trukket fra markedet.
Svea-sjefen har følgende forklaring på hvorfor varelageret bare selges ut i Norge.
– Svea har distributører i flere land, men vi valgte å konsentrere oss om kun ett marked da vi skulle selge ut disse jakkene. Vi mente at det antall jakker vi hadde på lager eller i produksjon, stemte bra med våre norske kunders behov, skriver Engedahl i en e-post til NRK.
- Les også: Gir ingen garantier for dunjakker
Ansvarlig for internasjonale spørsmål i dyrevernsorganisasjonen Djurens Rätt, Cecilia Mille.
Foto: Stephan Reis / NRKAnsvarlig for internasjonale spørsmål i dyrevernsorganisasjonen Djurens Rätt, Cecilia Mille, reagerer på at Svea selger ekte pels i Norge.
– Vi blir opprørt. Svea lurer de svenske kundene ved å gi uttrykk for at de har tatt etisk ansvar og sluttet å selge disse jakkene. Likevel tjener de penger på å selge de resterende jakkene til Norge, sier Mille.
- Les også: Folk vil fortsatt ha pelsprodukter