Sultne og helsebevisste nordboere har kastet seg over matvarene fra middelhavslandene.
Men det har ikke bare vært sunt for oss.
Pasta, chiabatta og baguetter, basert på hvitt mel, har fortrengt fullkornet, som før utgjorde en viktig og hjertesunn del av nordisk kosthold.
Mindre fullkorn
- Vi har sett et fall eller stagnasjon i forbruket av fullkorn flere steder i de nordiske landene. Det er et problem, fordi fullkorn har en særlig gavnlig effekt på hjerte- og karsykdom og type to diabetes, forklarer forsker Anne Tjønneland ved kreftforeningen i Danmark, Kræftens Bekæmpelse.
Les også:
Danskene har tradisjonelt vært glade i fullkorn rugbrød. Ellers i Norden har vi spist fullkorn hvete og havre, helst i form av brødblingser og musli.
Men de siste årene har innbyggerne i alle de nordiske landene forsynt seg grådig av de nye hvite brødtypene fra land lenger sør i Europa.
- Grunnen til at inntaket av fullkorn har falt i de nordiske landene, er at vi har skiftet ut de grove brødtypene med de fine, med inspirasjon utenfra, som for eksempel fra Middelhavet, sier Tjønneland, som er overlege.
Vært forbilde
Men vi i Norden har lenge blitt oppfordret til å spise mer som menneskene rundt Middelhavet.
Alt på 60-tallet ble det kjent at folk på Kreta levde lenger enn oss i nord og at færre der fikk hjerte- og karsykdom.
Hemmeligheten var at de spiste mindre kjøtt, mer fisk, olivenolje, frukt og grønt. At de også spiste masse grovbrød laget av fullkorn ser ut til å ha gått oss nordboere hus forbi, ifølge Tjønneland.
- Jeg tror vi har vært litt selektive i hva vi har valgt fra Middelhavskosten. Vi har tatt vinen, det hvite brødet og pastaen. Men vi har ikke tatt den fulle Middelhavskosten.
Bekymret
Fullkorn er hele kornet, helt eller sammalt. Det inkluderer frøet, kimen og kliet.
I alt gir fullkornet med alle disse bestanddelene oss viktige vitaminer, mineraler, plantekjemikaljer, stivelse og fiber.
Hvitt mel gir en mer næringssfattig kost.
Nå bekymrer forskere fra hele norden seg over hva det gjør for helsa vår når vi bytter ut det tradisjonelle fullkornsbrødet med brød laget av hvitt mel.
Les også:
Les også:
Gentetisk tilpasset korn?
Anne Tjønneland skal lede et stort fellesnordisk forskningsprosjekt hvor universiteter i alle de nordiske land deltar, blant andre Universitetet i Tromsø.
Målet er å finne ut mer om hva fullkorn betyr for helsa vår. Prosjektet er finansiert av NordForsk og forskningsrådene i alle de nordiske landene.
Tjønneland forklarer at folk i Norden gjennom ti tusen år er blitt genetisk tilpasset til et kosthold med mye fullkorn.
Les også:
Vil ha merkingssystem
Fra andre befolkningsgrupper ute i verden har forskerne lært at livsstilssykdommer ofte oppstår når man bytter ut kost man er genetisk tilpasset til med annen mat.
- Det kan skje at vi får en høyere hyppighet av hjerte- og karsykdom, diabetes, metabolsk syndrom og kreftsykdom, frykter hun.
Et av målene med forskningsprosjektet er å lage et fellesnordisk merkingssystem for fullkornprodukter.
- Vi har en god tradisjonell kost som vi har vokst opp med gjennom generasjoner. Den kan vi ikke bare kaste bort og ta det dårlige fra andre typer kosthold, for eksempel Middelhavskosten. Vi må tenke på om det er noen ting vi skal beholde i den nordiske kost for helsas skyld, sier Tjønneland.
TEST DEG SELV: