Hopp til innhold

Første restskatt-frist går ut i dag

437.000 skattytere må betale restskatten i dag. Skylder du mer enn tusen kroner, blir du ekstra hardt straffet, dersom du ikke betaler i tide.

Skatteoppgjør

Skylder du mer til staten enn du klarer å betale, bør du ta kontakt med kemneren i dag, anbefaler Skatteetaten.

Foto: Kim Jansson / NRK

De aller fleste fikk skatteoppgjøret sitt i juni. Da fikk 2,3 millioner nordmenn en hyggelig beskjed om at de hadde penger til gode, mens 437.000 personer fikk melding om at de skylder staten penger.

I dag, tirsdag 20. august, forfaller restskattregningen for alle som fikk skyldig beløp på skatteoppgjøret i juni.

Fikk du restskatt på under 1000 kroner, må du betale hele summen i dag. Dersom du skylder mye penger, trenger du bare å betale halve regningen i dag. Alle som fikk restskatt over 1000 kroner, får lov til å betale i to omganger. Første termin er i dag, mens andre termin er om tre uker, altså 24. september.

Og husk: Det er ekstra viktig å ikke hoppe over første termin. Skattedirektoratet opplyser at dersom du ikke betaler ved første termin, regnes andre termin som forfalt. Det blir med andre ord dyrt å ikke betale i dag.

For dere som sliter med regningen

Anette Bjerke

Anette Bjerke, fungerende kommunikasjonsdirektør i Skattedirektoratet, sier

Foto: Skatteetaten
Gry Nilsen

Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen, sier det ikke er sikkert kemneren går med på en betalingsutsettelse.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Er restskattbeløpet uoverkommelig stort, er det verste du gjør å ikke betale.

– Dersom man ikke betaler restskatten ved forfall, vil skatteoppkreveren starte innkrevingen av kravet. Det vil påløpe forsinkelsesrenter, med en sats som for tiden utgjør 9,5 prosent, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke i Skattedirektoratet, til NRK.no.

Bjerke anbefaler heller å ta kontakt med skatteoppkreveren.

– Hvis man ikke har mulighet til å betale restskatten ved forfall, bør man ta kontakt med den lokale skatteoppkreveren så tidlig som mulig og høre om det er mulig å komme frem til en ordning, sier Bjerke i Skatteetaten, til NRK.no

Oversikt over skatteoppkrevere i din kommune finner du på Skatteetaten.no.

Interesseorganisasjonen Skattebetalerforeningen anbefaler skattytere med betalingsproblemer om å ta kontakt med kemneren, men presiserer at du er garantert betalingsutsettelse.

– Dette er ikke noe du har krav på, og det er varierende hvor lett det er å få til en avtale, sier advokat og fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen, til NRK.no.

Hun anbefaler at å være veldig konkret på telefonen med kemneren, om når du kan gjøre opp for deg.

– Du bør kunne presentere en realistisk betalingsplan, et forslag til hvordan du skal kunne betale tilbake pengene, sier Nilsen.

Hun legger til at det viktigste er at man får tilbakebetalt så fort som mulig.

– Rentene løper uansett, for en betalingsutsettelse er ikke noe gratis lån, sier Nilsen.

Har du ikke fått skatteoppgjøret? Ring ikke Skatteetaten!

Det er fortsatt en del som ikke har fått skatteoppgjøret. Det kan være flere grunner til dette – for eksempel kan det hende det er manglende opplysninger i selvangivelsen, eller så kan det hende at skattyter er blitt tatt ut i kontroll.

La du ved mange vedlegg, eller hadde mange endringer i selvangivelsen, er det også større sjanse for at skattemyndighetene trenger lengre tid på kontrollere tallene.

Skattedirektoratet melder at det ikke er noen vits å ringe dem og spørre når oppgjøret kommer. I stedet må du smøre deg med tålmodighet og sjekke postkassen hver uke frem til siste pulje med oppgjør 16. oktober. E-brukere blir varslet per tekstmelding når skatteoppgjøret er klart.