Første elbil på sikkerhetstoppen

For første gang får en elbil toppscore i den europeiske sikkerhetstesten Euro NCAP. - Et gjennombrudd for elektriske biler, mener Elbilforeningen.

Video Se NCAPs kræsjtest her

Se video: Slik går det når elbilen Nissan Leaf crashtestes.

Alle de seks bilmodellene som nå er testet, får tommelen opp for god sikkerhet. Men fotgjengerbeskyttelsen er helt på grensen hos Citroen DS4 og Peugeot 508.

De to franske bilene oppnår bare drøyt 40 prosent sikkerhetsnivå i fotgjengertesten. Neste år øker Euro NCAP kravet til minst 60 prosent i denne kategorien for at totalresultatet skal bli fem stjerner av fem mulige.

Peugeot 508 får til gjengjeld det beste resultatet i kategorien barnesikkerhet.

Syv europeiske regjeringer står bak testorganisasjonen Euro NCAP, der også forbruker- og bilistorganisasjoner er med. Testene gjennomføres hvert kvartal, og skal gjøre det enklere å velge de sikreste bilene.

Førerassistanse

Volvo V60

Kollisjonstest av Volvo V60

Foto: Euro NCAP

Volvo V60 gjør det ekstra sterkt denne gangen, med full score for sin sikkerhetsassistanse for føreren. Volvo City Safety er standardutstyr på V60, en teknologi som tidligere er prisbelønnet hos Euro NCAP.

Elbilen Nissan Leaf får toppscore i sikkerhetstesten blant annet på grunn av batteripakkens plassering under baksetet. Dette gir god beskyttelse for passasjerene som ikke risikerer å bli skadet av strømlekkasje ved en eventuell kollisjon.

Leaf ble for øvrig kåret til Årets Bil i Europa i fjor.

LES OGSÅ:

Disse bilene er vurdert:

Disse bilene er vurdert

MERKE OG
MODELL

STJERNER
TOTALT

Sikkerhet
for voksne

Sikkerhet
for barn

Sikkerhet
fotgjengere

Sikkerhets-
assistanse

Citroen DS4

5

90 %

80 %

43 %

97 %

Ford Focus

5

92 %

82 %

72 %

71 %

Lexus CT200h

5

94 %

84 %

55 %

86 %

Nissan Leaf

5

89 %

83 %

65 %

84 %

Peugeot 508

5

90 %

87 %

41 %

97 %

Volvo V60

5

94 %

82 %

64 %

100 %

- Testen viser at elbiler kan være like trygge som vanlige biler, sier generalsekretær Michiel van Ratingen i Euro NCAP. Han mener resultatet setter en ny standard for neste generasjons elbiler på det europeiske markedet.

- Ved den forrige testen i februar fikk elbilen Mitsubishi i-MiEV fire poeng av fem mulige. Heller ikke et dårlig resultat. Men at en elbil nå får toppscore kan få enda større betydning for kundenes syn på eldrift, mener Elbilforeningens generalsekretær Rune Haaland.

LES OGSÅ:

- Avgjørende

Haaland tror sikkerhet er et helt avgjørende argument uansett hva slags bil man vurderer å skaffe seg.

- Det er positivt at kundene forventer stadig bedre kollisjonssikkerhet, som har vært en av innvendingene mot elbiler. Det nye testresultatet er uten tvil viktig for hele elbil-bransjen, sier Haaland til NRK.no

Han tror at både sikkerhet og stadig bedre rekkevidde kan bli et avgjørende gjennombrudd for elbiler der også komfort, kjøreegenskaper og akselerasjon er på høyde med tradisjonelle biler.

LES OGSÅ:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.