NRK Meny
Normal

Ny studie: Mors kosthold kan gi ADHD hos barn

En studie fra Kings College mener å ha funnet en sammenheng mellom kosthold hos mor og adferdsproblemer hos barn.

Gravid kvinne

Maten som mor spiser under svangerskapet kan ha store påvirkninger på barnet, ifølge en studie fra Storbritannia.

Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Den nye studien mener å kunne vise at kvinner som spiser mat som er rik på fett og sukker under svangerskapet kan påvirke ikke bare helsen til barnet, men føre til ADHD og atferdsproblemer, skriver CNN.

– Utgangspunktet er at prenatal eksponering påvirker barnets utvikling, sier Edward Baker, som er utviklingspsykolog ved Kings College London.

Sukker og fett kan ha en påvirkning

Gravid

Dårlig ernæring under svangerskap kan ifølge studien ved Kings College London føre til ADHD hos barn.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Bakers forskningsteam har gjennomført DNA-analyser av 164 personer fra Avon longitudinal study of parents and children, som overvåker helsen til 14.500 familier i Bristol, skriver CNN.

83 barn som viste atferdsforstyrrelser tidlig i livet ble sammenlignet med 81 barn med mildere atferdsproblemer. Deretter ble mødrenes kosthold under svangerskapet analysert.

Dårlig ernæring under svangerskapet skal ha påvirket genet IGF2. I begge de to gruppene var det en sammenheng mellom forandringen i genet og morens kosthold. Hos mødre som spiste mat med mye fett og sukker var barna mer utsatt for atferdsproblemer, ifølge studien som er publisert i Journal of Child Psychology and Psychiatry.

– Kosthold med store mengder sukker og fett under svangerskap kan ha påvirket utviklingen til barnet, sier Edward Baker til CNN.

SNABBMAT

Mat som inneholder store mengder sukker og fett kan ha store påvirkninger under svangerskap.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters Creative

Ikke en direkte kobling

Forskere påpeker likevel at funnene fra studien ikke bekrefter at det er en direkte kobling til at kosthold under svangerskapet kan føre til ADHD eller andre atferdsproblemer.

– Selv om kosthold under svangerskapet er viktig må vi være forsiktige med å trekke harde konklusjoner om det er en direkte kobling mellom kosthold under graviditet og barn som utvikler ADHD og atferdsproblemer, sier professor David Daley ved University of Nottingham, som ikke var involvert i studien.

– Jeg ville blitt veldig bekymret hvis folk bruker denne studien til å anklage mødre for å ha hatt dårlig kosthold under svangerskap som igjen har ført til at barnet har fått adferdsproblemer, sier Daley til CNN.

Britain Obesity

Det er viktig med et sunt kosthold både før og etter fødsel, sier forskerne fra Kings College London.

Foto: Frank Augstein / Ap

Kan føre til psykiske lidelser

Flere forskere mener at kosthold kan påvirke en rekke psykiske lidelser og psykiske problemer, inkludert depresjon, i alle aldersgrupper. Ernæring er også antatt å kunne påvirke ADHD hos barn som ikke spiser et balansert kosthold, skriver CNN.

Forskningsteamet til Baker håper å ha funnet beviser for at under svangerskap må man følge et sunt kosthold for å hindre utviklingen av ADHD hos barn.

– Vi håper dette øker bevisstheten om betydningen av et sunt kosthold for barnets utvikling. Både før og etter fødsel, forklarer Baker.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.